Nyheter

En het TV-seriesommer

«Game of Thrones» er ikke den eneste TV-serien som dukker opp midt i sommerferien. Nye dramaserier fra de amerikanske strømmegigantene gjør oss til TV-serie-avhengige også i fellesferien.

Bilde 1 av 2

Det skulle ikke gå mer enn et par dager av fellesferien, før en av vår tids mest omdiskuterte serier hadde premiere. Den mye omtalte vinteren i «Game of Thrones» ankommer dermed midt i juli. Nå som de amerikanske strømmeselskapene har globalisert TV-markedet, trenger vi ikke vente lenge på å få nye serier samtidig som de vises i USA. TV-sommeren er ikke den stille tida lenger, verken her eller i TV-serienes hjemland.

Sommer uten konkurranse

– Sommeren pleide å være et ørkenlandskap med lite nytt innhold og repriser av «Pacific Blue», også fordi amerikanske serier gjerne hadde sommeropphold, forteller TV-serie-forsker Gry Rustad, postdoktor ved Institutt for Medier og Kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

– Egentlig begynte dette å endre seg før strømmetjenestene. Det som skjedde, var at kabel-TV-selskapene oppdaget at publikum gjerne ville ha nytt innhold, og sommeren var en god tid å etablere seg uten stor konkurranse fra de mer etablerte TV-nettverkene, forteller hun.

– Plutselig ble sommeren tida for virkelig god og nyskapende TV. «Mad Men», «Louie», «Rectify» og «Mr. Robot» hadde for eksempel alle premiere på sommeren.

Mye å velge i

Med denne taktikken markerer den nyere strømme-TV-bransjen samtidig at den har makt til å endre tittevaner i global skala. Ferieturer er ingen hindring. Er du på Bali med familien, kan du likevel få deg en etterlengtet time gladvold, saftige onelinere, strategispill og «nudity» med siste episode av finalesesongen til «Game of Thrones» etter en lang dag på stranda.

Men det er mye mer i TV-serie-jungelen enn det som trolig er vår tids mest overhypede sistesesong:

– «Insecure» er en fin-fin relasjonskomedie som man ikke bør glemme i «Game of Thrones»-feberen. Ellers begyn-ner siste sesong av glemte og oversette, men svært gode «Halt and Catch Fire» i august, opplyser Rustad.

Men de konkurrerende strømmegigantene har enda flere ess i ermene. Netflix har lansert flere nye dramatitler ukentlig i sommer. Både Netflix og HBO, samt Viaplay, har mye nytt på gang i måneden som kommer. HBO Nordic har anslagsvis 11 sesongpremierer i juli og august, mens Netflix stiller med anslagsvis 20 sesongpremierer. Omtrent halvparten er premierer på nye serier, hvorav «Marvel’s The Defenders» er en av storsatsingene.

Av Breaking Bad-slekt

Forrige helg kom Netflix med nok en ny, egenprodusert seriesatsing: «Ozark», et drama Dagsavisens TV-anmelder Reidar Spigseth omtaler som «Breaking Bad»s tremenning.

– Det er en overraskende spennende serie om en vanlig mann som havner i skikkelig trøbbel. Sommerens thriller, slår Spigseth fast.

Rommet med det rare i

HBOs nye antologi-serie «Room 104» kan ved første øyekast virke eksperimentell og utprøvende. Her formidles en ny historie hver gang noen ender opp på rom 104, i det som sees som et gjennomsnittlig amerikansk motel. Duplass-brødrenes («Togetherness») nye påfunn har hittil fått lovende kritikker i hjemlandet. Førsteepisode «Ralphie» illustrerer hvordan strukturen kan brukes som effektiv historiefortelling, og det hintes om hvordan et budsjettbevisst motell som dette kan brukes for å komme med klasse- og rasekritikk. «Room 104 har et fertilt format, og jeg tror Duplass-brødrene og deres kreative team så vidt har begynt å tømme det for dets potensial», skriver TV-kritiker Daniel Fienberg i The Hollywood Reporter. Det er bare å glede seg til sjanger-eksperimentet, som har premiere 28. juli, HBO Nordic.

Marvels nye forsvarsstyrke

Der ensemblefilmer av superhelter/super-bad guys som «Avengers» og «Suicide Squad» har møtt på filmformatets tidsmessige utfordringer i det å oppsummere info og handlingsreferat omkring hver karakter på kortest mulig tid, har Marvel tatt affære. Serieformatets tidsmessige fordeler skal komme til sin rett med «The Defenders». Her er heltene fra Netflix’ store Marvel-satsing – «Daredevil», «Jessica Jones»,«Luke Cage» og «Iron Fist» – samlet i én serie.

David Betancourt i The Washington Post mener en grunn til at serien fungerer, er valget av fokus på hvorfor en slik sammenkomst umulig kan fungere. Men før Daredevil (Charlie Cox), Jessica Jones (Krysten Ritter), Luke Cage (Mike Colter) og Iron Fist (Finn Jones) slår seg sammen for å forsvare New York som et superlag, deles de fire opp i par. Premiere: 18. august, Netflix.

Tenåringstrøbbel

Netflix gir seg ikke der, men stiller også med «Atypical», en mørk «coming of age»-komedie som dreier seg rundt en familie og deres 18 år gamle autistiske sønn på søken etter kjærlighet og uavhengighet.

Den britiske skuespilleren Keir Gilchrist («It Follows») – som også er å finne i «Room 104» – spiller den autistiske tenåringen Sam. Jennifer Jason Leigh («The Hateful Eight»), spiller moren i serien. Premiere: 11. august, Netflix.

Også komiserien «Disjointed» kommer i august på Netflix. med Kathy Bates («American Horror Story») i hovedrollen. Bak står «The Big Bang Theory»-skaper Chuck Lorre, sammen med David Javerbaum. Kathy Bates spiller hovedrollen Ruth, som etter en livslang kamp for å legalisere cannabis, endelig kan være eier av en lovlig virksomhet. Premieredato kommer.

Mer fra Dagsavisen