Kultur

Trives i mørket

Dagsavisen møtte skuespiller og produsent Tom Hardy for å snakke om ting som ikke egner seg rundt middagsbordet. Som hans nye serie «Taboo».

Bilde 1 av 4

STOCKHOLM (Dagsavisen): Det er en smilende opplagt Hardy som møter oss i Stockholm, her er ingen spor av busemannen som får journalister til å løpe gråtende fra pressekonferanser verden over. Så er han også kommet for å promotere sin egen serie «Taboo», som for norske seere går på HBO Nordic. Historien er skrevet av Tom Hardy sammen med faren Chips Hardy og Steven Knight. Serien ble først lansert som en miniserie, men nå planlegges flere sesonger.

– Vi skrev manus slik at den kan slutte etter første sesong. Men, vi har valgt å skrive historien slik at den kan forsette og ideelt ser vi for oss sju sesonger, for her er det mange fortellinger i fortellingen og mange lag å boltre seg i, sier Tom Hardy.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Tvillingtrøbbel

Tøffing

Tom Hardy (39) debuterte i Ridley Scotts «Black Hawk Dawn» i 2001, og er etter hvert blitt berømt for sine mange brutale og rufsete rolletolkninger. Han var uforglemmelig som den skaphomofile gangsteren Handsome Bob i Guy Ritchies «RocknRolla», i «Legend», der han spilte dobbeltrollen som tvillingbrødrene Kray som dominerte Londons underverden på 60-tallet. Og med det psykologiske dramaet «Bronson» (2008) som handler om en av Storbritannias farligste og mest voldelige fanger er han blitt ekspert på rå og brutale roller. Men er ikke redd for å bli typecast:

– Jeg ønsker å jobbe med plagede, komplekse karakterer som gjennomgår vonde og vanskelige ting, og jeg kunne aldri spilt i en romantisk komedie. Romantikk interesserer meg overhodet ikke. Snakk heller til meg når et forhold begynner å gå til helvete, da er det spennende, ler han.

Les også: Skyggefull London noir

Les også: Ut å kjøre

Mad Max

I dag kan han liste opp en lang rekke filmsuksesser på cv’en, som «Inception» (2010), «The Dark Knight Rises» (2012), og «The Revenant» (2015) der han ble tildelt en Oscar for beste bi-rolletolkning. Senest ga han nytt liv til Mad Max Rockatansky i den postapokalyptiske filmen «Mad Max: Fury Road» (2015).

– Jeg dro og besøkte Mel Gibson og snakket med han før jeg tok den jobben, han er tross alt legendarisk som Mad Max, og jeg ville syns det var fryktelig ukomfortabelt å stille opp i en rolle som er så knyttet til en bestemt skuespiller uten at han syns det var ok, sier Hardy som først takket ja etter å ha fått Gibsons «velsignelse». Serieentusiaster vil huske Hardy fra «Band Of Brothers» og «Peaky Blinders» – og selvfølgelig har han spilt den mest klassiske av alle mørke og plagede leading men, nemlig Heathcliff i ITV-serien «Wuthering Heights» basert på Emily Bröntes klassiker.

Les også: Hva skal det være godt for?

Bortkommen sønn

«Taboo» er et mørkt og spennende kostymedrama med vold, grådighet, ondskap, incest, kannibalisme, galskap og tilsynelatende overnaturlige krefter blant ingrediensene. Historien utspiller seg for 200 år siden og i sentrum står James Delaney, spilt av Tom Hardy selv, en plaget mann med mørkt sinn og skummel framtoning. Han er tiltrekkende og samtidig frastøtende, som en mister Darcy på vranga. Etter å ha tilbrakt mange år i Afrika trodde alle han var død i et skipsforlis, men når faren dør, returnerer Delaney til England for å ta over farsbedriften. James Delaney grynter og knurrer seg gjennom et nettverk av intriger og uten å røpe for mye tar han rotta på sine fiender en etter en. Når vi spør om elementene av magi og overtro, smiler Hardy lurt.

– Det er ikke så mye magi. Delaney lider av posttraumatisk stress. Han har opplevd å se hundrevis av fanger drukne når slavebåten han jobbet på gikk ned, og for 200 år siden var ikke denne diagnosen oppfunnet. Så mye av det han sliter med er ubegripelig for alle i samtiden, inkludert han selv. I tillegg oppdager han at sannheten om faren og moren ikke er som han har trodd. Når han skal forholde seg til alt dette tyr han til ritualer han har plukket opp i Afrika, som virker fremmed og magisk på folk hjemme i England, sier Hardy.

Incest

Tom Hardy mener tittelen «Taboo» gir seg selv. For de har boltret seg i alt som er ufint, frekt og fælt.

– Det handler om en lang rekke ting som ikke egner seg som samtaleemner rundt middagsbordet. Jeg mener, en mann som river hjertet ut av kroppen på folk med tennene og ikke klarer å ha et erotisk forhold til andre enn sin egen søster? Det er mørkt.

På BBC One ligger «Taboo» nå på rundt 5 millioner seere per episode og det regnes for gode seertall for å være en ny serie. Som produsent er han også opptatt av at serien skal gå godt økonomisk.

– Men penger er ikke mitt hovedfokus, så lenge folk får tilbake det de har investert i prosjektet. jeg vil bare at det skal bli en god serie, og skulle jeg trenge mer penger kan jeg bare spille inn en ny superheltfilm. jeg er ikke blakk, ler han.

Mer fra Dagsavisen