For at Shining skal spille sammen er de avhengig av at trommeslager Torstein Lofthus ikke er på turné med Vamp. Eller Jarle Bernhoft. Eller Oslo Gospel Choir. Eller Mathias Eick. Eller Marit Larsen. Etter den siste plata til Vamp (fjorårets mest solgte) ble han kontaktet av produsent Espen Lind, som også ville ha ham med på plata til Kurt Nilsen (nyårets mest solgte). Selv om det snart er ti år siden han turnerte med Nilsen. Og sånn går nå ukene. Hvordan går alt opp?

– Heldigvis er ikke alle jeg spiller med aktive samtidig. I korte trekk har jeg en klausul om at når jeg skal spille med Shining og Elephant 9, som er mine egne band, må jeg sende en vikar til de andre. Men har man først sagt ja til noen, uansett hvem det er, så kommer man. Nøkkelen er nøye planlegging og å ta tak i eventuelle kollisjoner så tidlig som mulig, forteller Torstein Lofthus.

Lofthus har vært Norges mest etterspurte trommeslager de siste årene. I tillegg til de allerede nevnte har han spilt med Maria Mena, Torun Eriksen, Bertine Zetlitz og veldig mange andre, både i studio og på scener.

– Jeg har alltid prioritert Shining og Elephant 9, selv om jeg har tapt penger på det. Det er viktig å ha sine egne prosjekt, selv om jeg får enormt mye ut av å spille med alle de andre også. Det er ikke sånn at Shining er gøy, og de andre er jobb. Alt er veldig givende.

– Hva har du lært av å spille så mye forskjellig musikk?

– De forskjellige rollene trigger forskjellige sider av kreativiteten. Shining går inn i en tradisjon som har fokus på det teknisk skolerte, selv om det skolerte ikke er kjernen i musikken. Pop har en bra groove, som ikke alltid er til stede i teknisk skolert musikk. Å spille pop er å spille en enkel låt godt. Uansett om musikk er enkel eller vanskelig bør det svinge av den. I popmusikken har jeg flere ting å ta av. Kanskje spiller jeg litt løsere og friere i pop, og mer stramt i jazz, undrer Torstein Lofthus, men legger til at han selv ikke er den beste til å vurdere dette.

– Hva er det med Shining som får deg til å prioritere gruppa så høyt?

– Jeg har vært med på å forme uttrykket, og derfor vil jeg også satse på det, ikke bare være en kasteball mellom forskjellige artister. Jeg brenner litt mer for det som jeg ser som egne prosjekt. Og Shining lager jo tøff musikk. Det er hovedgrunnen.