Kultur

Tar «Snowden» til Norge

Filmregissør Oliver Stone kommer personlig til Norge for å lansere sin kontroversielle storfilm om varsleren Edward Snowden.

Bilde 1 av 3

– «Snowden» er en viktig film og den fortjener oppmerksomhet. Den kan sette problematikken på agendaen på en helt annen måte enn vi kan, enn så hardt vi jobber gjennom våre kanaler. Oliver Stone vil kunne løfte saken opp på et helt nytt internasjonalt nivå, sier William Nygaard, styreformann i Norsk PEN.

Skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon arbeider så vel politisk som juridisk for at Edward Snowden skal kunne komme til Norge for å motta den høythengende Ossietzkyprisen 17. november, blant annet gjennom støtten til Snowdens stevning av den norske stat i forbindelse med invitasjonen. Saken er blitt betent for Regjeringen som eventuelt må garantere Edward Snowden trygg innreise til Norge for å motta prisen. Nå får PEN og Snowden uventet drahjelp fra den tre ganger Oscarpris-vinneren Oliver Stone, som tidligere har laget filmer som «Wall Street», «JFK» og «Født 4. juli».

– Det rettslige forarbeidet for hvordan utleveringsloven kan sikre at Edward Snowden kan komme trygt til Norge, foregår her og nå. At Oliver Stone velger å komme hit synes vi er en viktig måte å markere dette på og en fantastisk timing for sakens betydning, sier William Nygaard.

Les også: Edward Snowden går til sak mot den norske staten

Ønsket Norge

Med «Snowden» har Stone laget en film som gir bakgrunn og innsikt i varsleren og hans sak. Både han og skuespilleren Joseph Gorden-Levitt, som spiller Snowden i filmen, har hatt flere hemmelige møter med varsleren i hans eksil i Moskva. Nå er det klart at Oliver Stone personlig velger å presentere filmen for et norsk publikum 29. september på Colosseum kino i Oslo. Målet er også en samtale mellom filmskaperen og norsk PEN og eventuelt andre menneskerettighetsorganisasjoner i tilknytning til visningen.

– Oliver Stone har ytret et konkret ønske om å komme til Norge i forbindelse med premieren på «Snowden». Vi har ikke fått noen eksakt årsak, men Norge har et spesielt forhold til Edward Snowden gjennom den forestående Ozzietzky-prisen fra PEN og den ekstra interessen PEN og norske presseorganisasjoner viser rundt filmen, sier Jarle Namtvedt i Norsk Filmdistribusjon, som har filmen «Snowden» på kino i Norge.

Namtvedt understreker at det jobbes med muligheten for å få med Edward Snowden selv på link fra Moskva, slik han har gjort en rekke ganger tidligere. William Nygaard i Norsk PEN, som sammen med det øvrige PEN-styret har fått adgang til å se filmen, mener Stones besøk uansett utgjør en sterk mulighet til å sette Snowden-saken på dagsordenen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Visjon og mening

– Filmen er annerledes intens som action enn «Platoon». Den er menneskelig dramatisk og handlingsmettet, og den vil nå over den terskelen som viser hvorfor mannen er villig til å gå så langt som han gjør. Det er viktig at det i sammenhengen reises debatt rundt de folkerettslige konsekvensene rundt overvåking, og at varsleren som begrep rettslig sett får beskyttelse, sier Nygaard, som mener at det tross til tross for filmens intensitet blir spennende å se dens nedslag hos massene.

– Jeg ser for meg at Oliver Stone kommer til Norge fordi han ønsker å få fram sin visjon bak og mening med filmen. Det treffer jo oss i PEN midt i hjertet. Dette er ut fra en tosidig problematikk. Det ene er ut fra en folkerettslig ramme rundt overvåking som fenomen, og det andre er varslerrollens rettslige status og krav på beskyttelse. Jeg tror Oliver Stone ønsker å framheve idealisten Edward Snowden og ser risikoen for misbruk av hans personlige frihet. Vi skal ikke glemme at Snowden med åpent blikk ødelegger hele sin framtid som et menneske blant oss gjennom det han velger å gjøre, sier Nygaard om verdens mest kjente varsler.

Oliver Stones biografiske «Snowden» handler både om den private Edward Snowden og hans avsløring av forvaltningsorganet National Security Agencys (NSA) illegitime overvåking av millioner amerikanere. Etter at Snowden, som på det tidspunktet var tilknyttet NSA, lekket opplysninger om den amerikanske etterretningspraksisen til The Guardian og The Washington Post i 2013, ble han siktet for spionasje. Siktelsen mot Snowden, som siden avsløringene har levd i skjul i Moskva, er ikke blitt opphevet til tross for den amerikanske ankedomstolen US Court of Appeals har fastslått at overvåkingen er ulovlig. Han har siden blitt nominert til Nobels fredspris, og avsløringene har ført til en omfattende opprydding av USAs overvåkingsregime.

Les også: Vil ikke behandle Snowden-søksmål

Høyesterett

Menneskerettighetsorganisasjoner verden over har støttet Snowdens varslinger om ulovlig overvåking. Han fikk den norske Bjørnsonprisen i 2015 for sitt arbeid for personvernet. 18. november får han Ossietzkyprisen av Norsk PEN i Universitetets aula, dit han altså er invitert. 21. april i år stevnet Edward Snowden, med Norsk PEN som partshjelp, Staten ved Justis- og beredskapsdepartementet for å rettslig forsøke å fastslå at Norge ikke har adgang til å utlevere Snowden til USA. Senere har også norske presseorganisasjoner solidarisert seg som partshjelpere. I juni avviste Oslo tingrett søksmålet.

– Regjeringen satser på en avvisning av dette som sak. Vi prøver dette helt til Høyesterett. Hvis vi vinner fram og får en fatsettelsessak om Utleveringsloven, tas den også i alle rettsinstanser, sier William Nygaard.

– Er det et paradoks at det er fra Hollywood støtten kommer i denne saken?

– Nå er ikke Hollywood et entydig begrep, men det er paradoks at støtten kommer fra det kontinentet, hvor det riktignok også har vært mye opposisjon mot hvordan varsleren Snowden behandles. Jeg synes at filmen klarer å menneskeliggjøre Edward Snowdens dypere intensjoner, og det er en utrolig sterk film nettopp fordi Stone ved sitt fortellergrep om den faktiske historien makter å skildre den menneskelige dramatikken som ligger til grunn for Snowdens handlinger, sier Nygaard.

Les også: Priser Snowden

Mer fra Dagsavisen