Bøker

Tålmodighetens kunst

Et kunstverk som gradvis vokser fram over hundre år? I 2114 vil man kunne oppleve det ferdige verket «Future Library» i Oslo.

Den skotske kunstneren Katie Paterson står bak et kunstverk «Future Library» som sakte vil vokse fram i Oslo. Men vi må vente helt til 2114 før vi kan se det ferdige resultatet.

Hvert år fram til 2114 vil nemlig en forfatter få i oppdrag å bidra med en ny tekst til en voksende samling av upubliserte, uleste manuskripter. Disse vil så oppbevares fortrolig i et spesialdesignet rom i nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika til de skal gis ut i 2114.

Britisk

Claire Doherty, direktør for britiske Situations som utfører selve oppdraget, mener dette utfordrer folks oppfatning av når et kunstverk er ferdig eller når det er klart.

- Akkurat som utviklingen i Bjørvika får oss til å tenke på Oslos framtid på en ny måte, får dette verket oss til å fundere på hva vi ville fortelle en framtidig leser om vår tid, sier hun.

Sakte kunst

Dette prosjektet, eller kunstverket, er altså skapt av den skotske kunstneren Katie Paterson, og er en del av Slow Space-programmet for kunst i offentlige rom produsert av Situations på oppdrag av Bjørvika Utvikling. Sist så vi Futurefarmers og Flat Bread Society padle inn til Operaen og startet sin saktesteking av brød.

I påvente av Patersons kunngjøring av første forfatter, er en skog på tusen trær blitt plantet i Nordmarka rett utenfor Oslo. Som noen kanskje har gjettet vil det ta 100 år før denne skogen er klar for felling. Disse trærne skal så bli til papiret tekstene trykkes på og utgis i 2114. Dette kommer i form av en bokantologi i begrenset opplag - et slags Future Library for Oslo by - som vil bli lest for første gang i 2114.

Bjørvika

Paterson er langt fra ukjent med teknologi, og en rekke eksperter bidrar ofte med spesialkompetanse i hennes verk for å iscenesette intime, poetiske og filosofiske møter mellom mennesker og deres naturlige omgivelser.

Dette arbeidet, som altså er en del av Slow Space-programmet for kunst i offentlige rom, på oppdrag av Bjørvika Utvikling, er kunstnerens svar på den pågående endringen av Oslos tidligere konteinerhavn.

Anne Beate Hovind, prosjektleder for Bjørvika Utvikling, er glad for Future Library og mener det overgår alle forventninger.

- På grunn av den lange levetiden vil dette verket være relevant for folk i Oslo de neste 100 årene og samtidig utgjøre en skattkiste som framtidige generasjoner vil ha glede av, sier Hovind.

Men hvem som skal skrive den første teksten til Future Library, er fortsatt en hemmelighet og vil ikke bli offentliggjort før september og overleveringen av dette første manuskriptet vil markeres med en seremoni neste år.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen