Kultur

Storm om NRK-musikken

Nytt vedtak om lokale artister har skapt storm landet over. Nå har NRK innkalt til stort møte om P1s musikkpolitikk.

Av Gerd Elin Stava Sandve og Bernt Erik Pedersen

– Dette er feil av NRK, sier Trond Ingebretsen, mangeårig leder av bandet Bjølsen Valsemølle, til Dagsavisen.

I de nye retningslinjer for distriktssendingene på NRK P1 heter det nå at lokale artister ikke skal spilles på morgenflatene. Her har distriktskontorene tidligere kunne bestemme musikken selv. Nå er det sentrale spillelister som gjelder på de populære morgensendingene fram til klokken 09.

Møte for alle

Da NRK P1s nye planer ble kjent før påske, skapte det debatt landet over. Så sterke har reaksjonene vært, at NRK i har innkalt til møte. Store musikkbransjeorganisasjoner som GramArt, NOPA, TONO, FONO, Musikernes Fellesorganisasjon og FolkOrg er blant dem som har fått innkalling (se under). Møtet skal finne sted 12. april, med kanalledelsen for P1 og musikksjefen i NRK til stede.

– Det ble en del diskusjon rundt endringene. Mange har uttalt seg veldig kritisk til hvilket ansvar NRK tar for den nye norske musikken. Så i stedet for at jeg, kanalsjef Jon Branæs eller musikksjef Atle Bredal, skal bruke tida vår på skrive svar og kronikker rundt omkring, tenkte vi det var bedre å samle alle de engasjerte på ett møte, enten de er fornøyde eller misfornøyde. Alle med synspunkt på norsk musikk og på P1 er velkomne. Ta gjerne kontakt, sier Knut Henrik Ytre-Arne, musikksjef i mediedivisjonen i NRK.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trist

En av dem som rister på hodet over endringene, er Trond Ingebretsen. I høst kom Bjølsen Valsemølle med albumet «Tider skal komme», som fikk gode kritikker i store riksmedier. Men av NRK P1 ble bandet hans definert som «lokalt», forteller Ingebretsen. Dermed blir det enda vanskeligere å komme på radio, konstaterer han:

– Før ble Bjølsen Valsemølle mye spilt på NRK. Det er blitt stadig vanskeligere. Vi er blitt spilt en del på Østlandssendingen. Musikkprodusentene på P1 vil ha oss til å være et lokalt band. Det har vi merket veldig nå. Vi har ofte fått komme og spille på Nitimen, men nå fikk vi nei, på grunn av at vi var et lokalt band. Vi blir ikke spilt nasjonalt fordi vi er lokale, og nå blir vi ikke spilt lokalt heller fordi vi er lokale. Og hvorfor ikke spille lokale artister om morgenen? Det er bare tull, sier Ingebretsen.

Han liker ikke utviklingen.

– Dette er trist. Vi har alltid fått mye radiospilling. Det er vanskelig å forstå kriteriene som gjelder nå. Man må kunne stille andre krav til NRK. Det er ikke bare de kommersielle som skal ligge i bånn.

Les også: Mener NRK mangler kulturprofil

Lytterundersøkelse

Musikksjef i NRK P1, Atle Bredal, forklarer endringene med en lytterundersøkelse NRK har gjennomført:

– Egentlig er dette ingen endring, men en liten justering. Vi flytter fokuset på helt nye artister som ikke er etablerte og folk ikke har noe forhold til, over til ettermiddagen. Dette skjer med bakgrunn i undersøkelser vi har gjort om hva lytterne våre er mest opptatt av om morgenen. Nemlig trafikk, oppdateringer om nyheter lokalt, nasjonalt og internasjonalt, vær- og føreforhold, samt kjent og kjær musikk. Det vil si musikk man har hørt før og kan kjenne seg igjen i. Publikum er mer mottakelig for ny musikk om ettermiddagen, sier han.

Les også: Høyre med på NRK-forlik

Nye vaner

Verken Ytre-Arne eller Bredal er overrasket over at endringene vekker engasjement.

– At musikk engasjerer, vet vi fra før. Når du har så mange lyttere som P1 har, er det en vanskelig jobb å lage alle til lags hele tida, sier Atle Bredal.

– Slik dette har blitt framstilt så langt, så virker det som om noen folk borti Oslo har bestemt at lokal musikk ikke funker og at den må bort. Slik er det ikke. Men kanskje har musikkfolk en tendens til å overvurdere folks nysgjerrighet på ny musikk. Det er en grunn til at artister på turne ikke spiller kun ny musikk. Folks vaner endrer seg. Tilgangen på musikk, og bruken av andre tjenester enn radio for finne ny musikk, endrer seg. Konkurransebildet for P1 endrer seg også, og hva slags informasjon folk ønsker seg når på døgnet. Alt dette må vi forholde oss til når vi løser oppgavene som allmennkringkaster med ansvar for både nyheter og musikk som skal nå et bredt publikum. Om P1 blir en veldig liten kanal, kan den heller ikke gjøre mye for norsk musikk, sier Ytre-Arne.

Les også: Advarer NRK mot Facebook

– Dette har ikke skjedd før

– Jeg kan ikke huske at noe sånt har skjedd før, sier Erica Berthelsen i Musikernes Fellesorganisasjon om innkallingen til musikkmøtet med NRK.

– Men NRK blir vel nervøse når det blir bråk rundt P1, siden det er landets største radiokanal. Det er positivt at NRK innkaller til møte. Men de skal altså informere om en beslutning som allerede er tatt. De kunne jo invitert til møte før de gjorde om musikkprofilen, hvis de var interessert i innspill, kommenterer Berthelsen.

– For artister har den lokale oppmerksomheten stor betydning, særlig i oppstartsfasen kan det være avgjørende å få med seg lokal backing og lokal spilletid ut i et større marked.

– Den lokale profilen til NRK er viktig, både på nyheter og musikk. Det er trist om NRK bare skal spille fra topplistene. Da blir innholdet likt over hele landet.

Mer fra Dagsavisen