Kultur

Stor fare for tause bilradioer

To millioner norske biler kjører rundt med gamle bilradioer, som blir tause i 2017, når FM-nettet skrus av og alle skal over på DAB. Det kan ramme beredskapen og sikkerheten i samfunnet.

Et halvår før den gradvise slukkingen av FM-radioen starter her i landet, kjører det ifølge DAB-utbyggernes talerør Digitalradio Norge rundt to millioner biler med radio i dashbordet som slutter å virke i løpet av 2017. De vil ikke fungere når radio bare sendes via DAB-nettet.

Med tause FM-radioer i bilen vil sjåfører og andre gå glipp av viktig informasjon om hendelser langs veien, om ulykker, tunnelbranner, ras, flom og andre akutte hendelser.

Slike hendelser blir formidla via radio, som tradisjonelt har hatt en viktig rolle i norsk beredskapsarbeid.

Lytt på radio

Stortingspolitiker Janne Sjelmo Nordås (Sp) er kritisk til at myndighetene legger ansvaret for samfunnssikkerhet på publikum, og vår vilje til å kjøpe digitalt radioutstyr.

– Radio er en del av beredskapen vår. Vi er vant til å få viktige opplysninger om hendelser via radioen, sier Nordås, medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

– Å sikre at publikum får nødvendig informasjon er et ansvar for myndighetene. Og god beredskap er å være føre var. Det er bekymringsverdig at to millioner biler stadig ikke har DAB. Vi må være sikre på at folk på veien og ellers i samfunnet får nødvendig informasjon. En ting er å overlate til publikum å kjøpe DAB-radio, men det å legge ansvar for beredskap og sikkerhet på folk er noe helt annet, sier Nordås.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hører mest FM

Hvis ikke nordmenn begynner å storhandle DAB-radio det neste året, vil flertallet av norske trafikanter befinne seg på veien uten tilgang til oppdatert informasjon om vei- og trafikkforhold i 2017.

Skulle det skje noe i nærområdet, eller oppstå kriser av nasjonal betydning, skal NRK P1 og alle store kanaler på DAB-nettet opplyse om det. Det hjelper lite om publikum ikke har utstyret til å motta meldingene.

Les også: Klappet og klart for DAB

Taus om beredskap

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som skal sørge for god beredskap og forebygging av ulykker, kriser og andre uønskede hendelser her i landet. DSB ønsker ikke å si noe om hva teknologiskiftet innen norsk radio har å si for beredskapsnivået.

– Vi har ikke utredet dette spørsmålet, og har derfor ikke grunnlag for å si noe, sier avdelingsdirektør Elisabeth Longva.

Direktøren for analyse og nasjonal beredskap vil heller ikke si noe om DSB er bekymret for beredskapsevnen i Norge ved overgangen fra FM til DAB.

– Men dere har ansvaret for nasjonal sikkerhet og beredskap her i landet?

– Vi kan ikke uttale oss om dette, sier Longva.

– Myndighetenes behov for å nå ut med vesentlig informasjon og publikums behov for å få informasjon er vel det samme, uansett hva slags radionett vi har i Norge?

– Jeg må henvise til riktig sektormyndighet og deres anbefalinger, som er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, sier Longva i DSB.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ansvar for å sjekke at DAB-nettet i Norge faktisk fungerer. Det er Nkoms kontroll og formelle OK til DAB-nettet som delvis er grunnlaget for stortingsvedtaket om slukking av FM-nettet.

Antallet DAB-radioer som faktisk er i bruk i norske hjem, biler, båter og fritidsboliger, er det ikke Nkoms jobb å forholde seg til.

– Vi tar ansvar for dekningsberegningrapporten vedrørende DAB som Nkom har utført, sier seksjonssjef Svend A. Toft i Nkom.

Han kan heller ikke uttale seg om verken samfunnssikkerhet eller beredskapsevnen i landet ved overgangen fra FM til DAB-radio, eller konsekvensen av at folk ikke har riktig radio i bilen.

– Det er klart at skal man ta inn DAB i bilen, må man eksempelvis ha DAB-mottaker. Det finnes allerede andre løsninger. Radio over mobiltelefonen er et alternativ for noen, sier Toft.

NAF er kritisk

Slukkingen av FM-nettet begynner nord i landet i januar, før det skrus av regionvis i landet fram til desember neste år. Norske bileiere har fortsatt god tid på seg til å montere DAB-adapter eller ny radio i bilen.

Bilistenes interesseorganisasjon NAF er likevel kritisk til at FM slukkes før DAB er standard i norske biler.

– Det er svært viktig for folk som ferdes i hele landet å ha tilgang til radio, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

– Radio er en viktig kanal for å komme i kontakt med folk både når det gjelder vær- og veimeldinger, trafikkmeldinger om avvik, og når det gjelder informasjon som er viktig sikkerhetsmessig, sier Sødal i NAF.

Ansvaret

Myndighetene har konstatert at 50 prosent av befolkningen har begynt å høre radio digitalt. Dette ifølge Medietilsynet, som heller ikke har ansvaret for å vurdere samfunnssikkerheten ved denne radio-overgangen.

Lyttertallene er forventet å øke det neste året, men en plan B for beredskap og håndtering av krisesituasjoner ved en tregere overgang fra FM til DAB har myndighetene ikke lansert.

Stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås mener Kulturdepartementet må forholde seg til at DAB-overgangen går sakte på flere områder.

– Det er merkelig DSB ikke synes det er problematisk at så mange ikke har DAB-radio i bilen. Radio har en vesentlig rolle i norsk beredskap. Vi kan heller ikke ta for gitt at folk hører radio via IP-telefoni. Ved brannen i Lærdal i 2014 falt deler av Telenor-nettet ned. Da fikk folk opplysninger via batteridrevne FM-radioer. Det er risikabelt å bare ta teknologi for gitt. Her er det flere ting for Kulturdepartementet å ta tak i, sier Sp-politikeren.

Savner DAB på sjøen

Norges Fiskarlag har krevd at den planlagte slukkingen av FM-båndet må utsettes på grunn av dårlig DAB-dekning til havs, skriver Nordlys.

Samtidig mangler man tall over hvor mange FM-radioer som må erstattes med DAB eller digitalt utstyr i fritidsbåter, campingvogner og fritids­boliger.

Det er anslagsvis 179.000 fritidsbåter med overnatting som i dag antas å bruke FM-radio.

– Vi må være sikre på at folk har radio til havs som på land. Jeg har registrert at fiskeflåten er kritisk til kvaliteten på DAB-sendingene. Jeg er ikke negativ til DAB, men jeg vil dette skal fungere like godt som dagens radiotilbud. Det er flere elementer ved slukkingen av FM neste år som er bekymringsverdig, sier Janne Sjelmo Nordås (Sp). NRK skal måle DAB-dekningen til havs i løpet av året.

Mer fra Dagsavisen