Kultur

Sterkt Roskilde-program

Roskilde Festival la fram et overraskende sterkt program i går. Selv med The Rolling Stones har de fått råd til mange andre store attraksjoner.

Stevie Wonder kommer også til Roskilde i år, samme helg som han spiller på Kongsberg Jazzfestival. I tillegg presenterte Roskilde i går store nye navn som Drake og Manu Chao. Sistnevnte er en av de senere års store festivalsensasjoner i Norge, da han dro et folkehav til Rådhusplassen under Mela-festivalen.

Penger igjen

- Hver gang vi presenterer veldig store navn kommer rykter om hvor mye de koster, og spørsmål om vi har penger til resten. Det er naturlig nok, men at vi skal ha brukt halvparten av budsjettet på Rolling Stones, det stemmer altså ikke. Med de nyeste navnene vi presenter nå, så ser man at vi har masse penger igjen, sier kunstnerisk leder Rikke Øxner.

Programmet til Roskilde er ekstra sterkt for venner av de «urbane» sjangerne hip hop og elektronika, med Outkast, Drake og Major Lazer i toppsjiktet av plakaten.

- Det skjer mye spennende innen disse sjangerne. Da er det også naturlig å prioritere dette. Men vi presenterer også de klassiske sjangerne, med rock og metal som alltid går godt på festivaler, sier Rikke Øxner.

Lite norsk

Den norske delen av Roskilde-programmet er mer sparsommelig i år, med Skambankt som de eneste etablerte publikumsfavorittene. Terje Winterstø Røthings band har spilt i Roskilde to ganger før. Han har også vært der fire ganger med Kaizers Orchestra, og bekrefter posisjonen som den store norske Roskilde-veteranen.

- Skambankt er en riktig klassiker, de er jo fantastiske, og jeg elsker dem. Men vi har også flere nye norske ting, som man senere kan tenke at man så tidlig i Roskilde, mener Øxner.

- Emilie Nicolas og Cashmere Cat kommer til å være mye større om et år etter to, tror hun. De fleste av de ti norske navnene i Roskilde spiller imidlertid på oppvarmingsprogrammet, før portene til festivalplassen åpner. Trommeslageren Paal Nilssen-Love er på hovedprogrammet, i duo med den amerikanske avantgarde gitaristen Arto Lindsay.

Ingen kvotering

Roskilde har som vanlig et internasjonalt program som kan konkurrere med de store festivalene for verdensmusikk. I år med Les Ambassadeurs fra Mali i spissen, med Salif Keita, Amadou Bagayoko og Cheick Tidiane Seck. Men de som liker festivaler med mange kvinnelige artister på programmet har ikke så mye å hente i Roskilde i år. Vi må et stykke ned på plakaten for å finne navn som Haim, Lykke Li, Warpaint og Julia Holter.

- Jeg synes alltid at dette er en besynderlig diskusjon. Vi booker jo musikk etter hva vi synes er mest interessant, ikke om den er av nordmenn, kvinner eller svarte. Vi har ikke kvoter for forskjellig musikk. Kvinner ikke dårligere enn menn, men når vi kommer opp i karriereforløpet, så er det færre kvinner å velge mellom. De store scenene krever en viss erfaring, sier Rikke Øxner.

Roskilde-festivalen er den første uka i juli. Billettsalget skal foreløpig være et av de beste gjennom alle tider. Det eneste som foreløpig er kjent om spilletider er at både Rolling Stones og Outkast spiller torsdagen. Men ikke samtidig, kan Rikke Øxner forsikre.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen