Kultur

Staten vurderer Utøyakaia

Statsbygg vil nå bruke tida fram til sommeren på å utrede minnested på kaia ved Utøya. Men de får ikke naboene med seg på laget.

8. mars mottok kommunalminister Jan Tore Sanner et forslag fra Statsbygg om at de nå for alvor vil starte den formelle prosessen med å vurdere Utøya-kaia som nytt sted for plassering av minnesmerket etter massakren 22. juli 2011.

– Vi opplever at vi blir fremstilt som egoistiske og vanskelige naboer

Les også: - Vi opplever at vi blir fremstilt som egoistiske og vanskelige naboer

Alle skal med

Statsbygg lover i forslaget at prosessen skal være ferdig før sommeren, men presiserer at en forutsetning for et minnested på Utøyakaia er «involvering av naboer og andre lokale interesser tidlig i prosessen».

– Jeg vil nå be Statsbygg invitere støttegruppen og AUF, naboer, lokalmiljøet og Hole kommune til å komme med synspunkter også på prosessen, sier Sanner i en kommentar på departementets nettsider.

– Vi ønsker bred involvering når vi skal vurdere å etablere et nasjonalt minnested etter 22. juli ved Utøyakaia i Hole kommune, sier Sanner, som tirsdag fikk varm politisk støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre for å vurdere Utøyakaia som alternativ til det omstridte forslaget om plassering på Sørbråten. Utøyakaia ligger på AUFs tomt.

– Jeg stiller meg bak Sanner og vil si at han har håndtert denne saken på en god måte, sa Støre til NTB.

Det var den nasjonale støttegruppen etter 22. juli og AUF som i februar foreslo et nasjonalt minnested etter 22. juli ved Utøyakaia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Naboskepsis

Naboene fra Utstranda Vel har nå sett på vurderingen fra Statsbygg. Men de står fortsatt fast på at for dem er heller ikke Utøyakaia et godt alternativ til plassering av minnested etter 22. juli.

– For oss betyr Sørbråten og Utøyakaia akkurat det samme. Begge alternativer vil berøre naboer som var frivillige redningsfolk den 22. juli, sier talsperson Anne-Gry Ruud fra Utstranda Vel til Dagsavisen.

Slik saken står nå, antar Utstranda Vel også at rettssaken mot staten om Sørbråten vil gå etter planen fra 25. april.

Les også: AUF vil flytte 22. juli-minnesmerket for Utøya

Mer fra Dagsavisen