Hovedpersonen selv var den som fikk siste ord i Uranienborg kirke i Oslo torsdag ettermiddag.

«Here's to Life, Here's to Love, Here's to You» sang Grethe Kausland til forsamlingen ved avslutningen av seremonien. Innspillingen var hentet fra hennes album med Antonsen Big Band som ble gitt ut tidligere i år.

Den store Oslo-kirken var fullsatt. Til stede var familie med barna Janne og Simon og hennes tre barnebarn, venner, kjente artister og beundrere fra et langt artistliv.

Levende lys, blomster og mild jazzmusikk møtte de sørgende.

Rom 430 og 328

Artisten Grethe Kausland døde fredag etter en tids sykdom. Hun ble 60 år gammel. Hun var blant landets aller mest populære artister, helt siden gjennombruddet som barnestjerne og senere som kabaretartist, skuespiller og imitator.

Gunnar Næsheim, sogneprest i Lommedalen kirke, forrettet under seremonien i kirken. Han jobbet på Hospice Lovisenberg, der Kausland lå den siste tiden før hun døde.

– Musikalsk var det jazzen som lå hennes hjerte nærmest. Derfor er det dette som preger denne seremonien, sa presten.

Nærheim fortalte fra de siste dagene da Grethe Kausland lå for døden. Det var to store artister som døde med få timers mellomrom på Lovisenberg. Trond Kirkvaag og Grethe Kausland, på rom 430 og 328. Sammen med presten hadde Kausland også snakket om salmer, og de snakket om salmene som Ole Paus hadde spilt inn.

– Dermed begynte hun å synge «O bli hos meg» med stemmen til Ole Paus, fortalte presten, og mange så nok for seg den typiske Grethe, for hele forsamlingen av de sørgende satte i en latter.

Himmelsk latter

Ole Paus var også blant de mange artistene som var til stede for å bidra med sin siste hilsen, og han sang nettopp den salmen som Kausland husket. I tillegg sang jazzsangeren Karin Krog «Good Bless the Child» som mange kjenner fra Billie Holiday. Halvard Kausland, Grethe Kauslands tidligere ektemann og jazzmusiker, spilte gitar sammen med en jazzkvintett.

Minneord ble leste av Jørg Fr. Ellertsen, Kauslands impresario gjennom mange år, NRKs Andreas Diesen og Agnete Haaland, leder for Norsk Skuespillerforbund.

Alle beskrev et varmt og sjenerøst menneske, full av kjærlighet til andre og uten jåleri. Forsamlingen fikk høre om mamma Kausland som alltid stelte for familien og sjenerøst åpnet hjemmet for barnas venner. Det ble også fortalt om medmennesket Kausland, om den gangen hun plukket opp en haiker på selveste julaften og tok ham med hjem og serverte pinnekjøtt.

– Hun var aldri annet enn beskjeden. Hun sa alltid at dette klarer jeg ikke, men vi vet at hun alltid løste oppgavene på en fantastisk måte, sa Eilertsen om artisten Kausland.

Skuespilleren Sven Nordin leste teksten fra Johannes-evangeliet.

Avslutningsvis forsikret sogneprest Gunnar Næsheim om at Grethe Kausland fortsatt vil glede omgivelsene sine og spre glede.

– Det blir mye himmelsk latter rundt Gud den nærmeste tiden. (©NTB)