Bøker

Solstad priset av Svenska Akademien

Prisen er på 400.000 svenske kroner og tildeles mottakere i et av de nordiske landene som har gjort en betydningsfull innsats innenfor et av Akademiens virksomhets- eller interesseområder.

– Det er en stor ære å få denne prisen, sier Dag Solstad. Onsdag var han i Stockholm, der han ble hedret av Svenska Akademien.

Solstad ble tildelt Svenska Akademiens nordiske pris for 2017. Prisen er på 400.000 svenske kroner og tildeles mottakere i et av de nordiske landene som har gjort en betydningsfull innsats innenfor et av Akademiens virksomhets- eller interesseområder.

En begeistret Solstad sa til NTB på telefon fra Stockholm onsdag ettermiddag at han ikke hadde planer om å holde noen konvensjonell takketale, men lese utdrag fra to av sine bøker:

– Jeg kommer til å lese fra «Roman 1987» og fra «17. roman» som kom i 2009, sa Solstad.

Dag Solstad har tidligere fått en rekke priser, blant annet Nordisk råds litteraturpris i 1989 for nettopp «Roman 1987».

I 2011 ble han tildelt statens æreslønn for sitt forfatterskap. Ifølge hans forlag Oktober er bøkene hans oversatt til over 30 språk.

Sist en nordmann fikk Svenska Akademiens nordiske pris var i 2009 da den gikk til Kjell Askildsen. Også Jon Fosse, Arne Næss og Rolf Jacobsen er tidligere norske prisvinnere. I fjor gikk prisen til den finlandssvenske forfatteren Monika Fagerholm.

Prisen ble opprettet til Svenska Akademiens 200-årsjubileum i 1986 og kommer fra Karin og Karl Ragnar Gierows donasjonsfond.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen