Kultur

Skam holder koken

Trekker man fra seertall fra utlandet, har «Skam» omtrent den samme ratingen i år som i fjor. Det viser tall fra NRK.

I 2016 utgjorde utenlandsk seing rundt 30 prosent av ratingen for sesong tre av «Skam». Siden «Skam»-episodene nå er geoblokket, så kan serien kun sees fra Norge. Det betyr at ratingen for sesong fire går ned. NRK har derfor justert ratingen for 2016 for dette, slik at tallene bare representerer seing i Norge. Da er det bare 20 000 som skiller ratingene for sesong tre.

Sammenlignet med forrige sesong, har tallene for sesong fire av «Skam» holdt seg jevne, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRK.

– Justert for utenlandsk trafikk, er tallene omtrent de samme, sier Lund Sørensen.

Les også: Skamtinget: Her er politikerne i «Skam»!

Holder samme nivå

– I sesong tre var det en enorm interesse fra utlandet for å se «Skam». Interessen fra utlandet er fortsatt stor, men på grunn av geoblokkingen har man ikke samme mulighet for å se serien fra utlandet som tidligere. Ved første øyekast så virker snittet for sesong fire lavere enn for sesong tre, med 411 000 versus 265 000. Men justerer vi for utenlandstrafikken, som ligger på cirka 30 prosent, så vil snittet for sesong tre være på 285 000 – altså bare 20 000 høyere enn webratingen er nå, for sesong fire. Når vi kontrollerer for den internasjonale effekten, så er det cirka det samme. Oppsummert holder sesong fire det samme høye nivået som sesong tre, sier Lund Sørensen.

Les også: Mot ny rekord for «Skam»-serien

Følger spenningskurven

Håkon Moslet er redaksjonssjef for «Skam» i P3. Han sier at ratingen følger spenningskurven i serien, og at dette er noe man har sett i hver sesong.

– Det vil alltid være svingninger, det hadde vi også i sesong tre. Nå siste uka har vi sett at tallene har gått oppover igjen, til over 900 000 unike brukere på skam.p3.no. Vi får en kurve der vi begynner høyt, før det går noe ned. Seertallene følger den dramaturgiske spenningen, det merker vi veldig godt nå i den femte uka. Når konfliktnivået og spenningsnivået blir høyere, så drar også tallene seg opp igjen. Tallene vil alltid svinge litt, men uansett hvordan man vrir og vender på det, så er «Skam» en veldig populær serie.

Akkurat nå er «Skam» inne i en liten pause, fram til 22. mai. Det har mest praktiske årsaker, men bidrar også til å holde spenningen blant publikum ved like.

Vi har en liten pause midtveis i hver sesong. Det har mest med praktiske årsaker å gjøre, som manusskriving og innspilling. Samtidig bidrar også denne pausen til å holde interessen ved like, sier Moslet.

Les også: Skam til scenen

Årets TV-øyeblikk

Sist fredag vant «Skam» Gullruten-pris for årets TV-øyeblikk. Det var publikum som stemte fram «Skam»-scenen med «O helga natt». Det er Håkon Moslet meget godt fornøyd med.

– For å være ærlig, så synes jeg det var helt riktig pris, fordi dette virkelig var årets TV-øyeblikk. Det er sjelden at et norsk TV-øyeblikk også blir et internasjonalt TV-øyeblikk. Scenen med «O helga natt» er så full av følelser og symbolikk og er veldig estetisk og aldeles nydelig – ikke minst musikalsk sett. Det er en moderne TV-klassiker, sier Moslet, om scenen der Nils Bech synger en sart og sår utgave av «O helga natt».

Les også: Hederspris til «Skam»

Mer fra Dagsavisen