Kultur

Sier nei til betaling i Ringnes-parken

Byrådet avviser Christian Ringnes' ønske om å ta betalt i Ekebergparken.

Byrådet i Oslo kommune har besluttet å ikke fremme en sak for bystyret for at Christian Ringnes sin stiftelse skal kunne ta betalt i Ekebergparken. Det framgår av et brev, som Dagsavisen har fått tilgang til, fra kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til Kulturetaten. Her ber Bjercke etaten om å orientere stiftelsen.

– Vi ber rett og slett ikke om noen endring i avtalen, fordi vi er ikke er enig i at det er behov for, eller at det skal være mulig å ta inngangspenger til verkene i parken, sier Bjercke i en kommentar til Dagsavisen.

Som Dagsavisen har skrevet om gjentatte ganger tidligere, har stiftelsen til Christian Ringnes henvendt seg til byrådet med spørsmål om de kan få ta inngangspenger til James Turells Skyspace-verk, da dette verket er krevende å holde åpent for publikum. Men som et ledd i avtalen stiftelsen og kommunen inngikk i 2011, får ikke Ringnes lov til å ta betalt for kunstverkene i parken. Det måtte i så fall blitt lagt fram en tilleggsavtale, som bystyret måtte stemt over. Opposisjonen har ikke vært særlig positive til forslaget.

–  Dersom dette blir godkjent av bystyret så kan Turells verk være det første av flere verk vi vil komme til å se inngangspenger til, sa leder for Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen, til Dagsavisen da det var snakk om at saken kunne komme opp for bystyret.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke har bedt Kulturetaten utrede hvordan man eventuelt kunne sett for seg en publikumsbetaling i parken, men etter å ha fått tilbakemeldingen fra Kulturetaten, har han altså bestemt seg for ikke å åpne for dette.

LES OGSÅ: Ringnes-forslag er avtalebrudd

I dag avdukes to nye skulpturer i den omstridte parken, som hadde sitt første hele driftsår i 2014. Regnskapstallene til parken viser et årsresultat med overskudd på over 2,5 millioner kroner. Det er satt av 100 millioner kroner til drift i 50 år framover, men Ringnes har kun forpliktet seg til å bruke 300 millioner kroner totalt. Til opprettelse av parken er det allerede brukt godt over 200 millioner kroner.

Det er kulturminister Thorhild Widvey (H) som avduker skulpturene under et arrangement i kveld klokken 19.

Mer fra Dagsavisen