Kultur

Serieskaperne håper på «Mammon 3»

Søndag kveld sitter 700.000 nordmenn klare for å se neste episode av årets «Mammon». Serieskaperne har planene klare for en tredje sesong.

Bilde 1 av 2

Vegard: – Det er bedre stemning rundt serien nå. Forrige gang var meningene svært delte. Vi var mer kontroversielle. Fordi vi er så brautende, både som personer og i seriens uttrykk.

Gjermund: – Med første «Mammon» var vi debutanter i sjangeren alle sammen, både manus, foto, regi, og produsent. Det er klart, det skal bli bedre på andre sesong da.

Dette er brødrene Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen som snakker i munnen på hverandre. De er henholdsvis produsent og manusforfatter for NRKs store dramaserie «Mammon», med mord og maktkamp i media- og politikk-Norge. Søndag er det klart for tredje episode av årets store TV-snakkis. Slik «Mammon» ble årets store TV-snakkis også da første sesong ble sendt i 2014. Men da ble det snakket litt mer stygt. Denne gangen var forhåndsanmeldelsene i all hovedsak positive, og etter at de to første episodene ble vist søndag og mandag, summet det av skryt på sosiale medier.

Vegard: – Første sesong snudde, fra høye seertall og gode anmeldelser, til twitterstorm dagen etter. Det var vi ikke forberedt på.

Gjermund: – Publikums reaksjoner er viktig, og sosiale medier gir et innblikk i hva seerne synes. Det var en veldig god søndag.

Vegard: – Og det var veldig mange som så det på søndag, selv om man ikke fikk de tallene man håpet på.

LES ANMELDELSE: Maktkamp med forhøyet innsats

Lineære tall

Første sesong av «Mammon» ble et seerfenomen, med opp mot én million på første episode, og et snittall på over 900.000. Første episode av andre sesong hadde opp mot 700.000 seere, en betydelig nedgang, men tallene for lineær TV-titting forteller ikke lenger hele sannheten, mener brødrene.

Vegard: – For drama går tallene på live-seing nedover, sammenlignet med sport og andre typer underholdning, som «Mesternes mester». Det ser vi i andre skandinaviske land også.

Gjermund: – Det betyr ikke at drama blir mindre viktig for TV-kanalene framover. Tvert imot. Jeg er lei av fokuset på live-tall. Det er den totale TV-seingen som er viktig.

Etter det første døgnet hadde nærmere 50.000 sett første episode av «Mammon» på NRKs nett-TV. Samlede tall for nett- og opptakstitting av seriestarten foreligger neste uke. Da den nye sesongen av «Broen» gikk før jul, var det så mange som 200.000 som så serien i opptak.

– Har det skjedd et skifte i hvordan folk ser på TV-serier bare siden første sesong av «Mammon»?

Gjermund: – Ja. Det store skiftet generasjonsmessig kom høsten 2014. Da var NRK Super større på strømming enn live-visning blant barn og unge. Og det gikk aldri tilbake. Der var vannskillet.

LES OGSÅ: Ulstein inntar Mammon

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tredje gang

Denne uka har brødrene Eriksen vært i møte med HBO Europe, som har lagd lokale versjoner av «Mammon» for Tsjekkia og Polen, med høye seertall som resultat, og flere utenlandssalg kan det bli.

Vegard: – HBO Europe var veldig fornøyde. Flere har vist interesse for å kjøpe opsjon på serien, uten at det har ført til konkrete resultater. Nå blir vi tøffere i forhandlingene

– Blir det en «Mammon 3»?

Gjermund: – Vi har ideen, vi har grunnstrukturen. Men beslutningen tas ikke før siste episode av sesong to er sendt. Da tar vi et møte med Ivar (Køhn, dramasjef i NRK). Vi synes «Mammon»-universet har potensial til en tredje sesong. Nå har vi en trygghet, vi kan prøve å gjøre det enda bedre en gang til.

Vegard: – Serier som «Broen», «Forbrytelsen», «Borgen» og «Lilyhammer» har dratt opp interessen for nordisk TV-drama internasjonalt. Det vil gi oppmerksomhet også til seriene som kommer etter. Det er store norske serier på gang som «Nobel», «Valkyrie», «Mammon 2» og eventuelt «Mammon 3».

– Blir dere skuffet om det ikke blir en tredje sesong?

Gjermund: – Nei.

Vegard: – Eh... Jeg blir skuffet.

Gjermund: – Jeg heter bare Gjermund Eriksen, ikke Thor Gjermund Eriksen. Det er ikke jeg som bestemmer.

Vegard: – Det vil si: Jeg blir ikke skuffet personlig. Du må alltid være forberedt på å få nei.

PS! Dagsavisens kommentator Hege Ulstein er en av manusforfatterne på «Mammon 2». Hun har muligens sneket seg til å lese denne artikkelen på forhånd i avisens publiseringssystem, for øvrig har hun ikke vært involvert eller informert om saken.

Mer fra Dagsavisen