Kultur

Seksuell trakassering: Ber NRK lage retningslinjer

Klubbleder i NRK ber NRK lage egne retningslinjer for å håndtere seksuell trakassering. Norsk Journalistlag setter i gang en omfattende undersøkelse.

Debatten om seksuell trakassering i norske mediebedrifter har skutt fart de siste dagene etter NRK-profil Aleksander Schaus utfall på det åpne nettverket Twitter, om seksuelle overgrep i Medie-Norge. Schau har bekreftet at de fleste av disse overgrepshistoriene kommer fra Schaus tidligere arbeidsgiver TV 2, men at det også er saker som omhandler NRK. TV 2 har understreket at det er fem konkrete saker som Schau har tatt opp, som er håndtert og avsluttet fra TV 2s side.

– De sakene Aleksander Schau nevner, er i stor grad de jeg kjenner til. De har blitt håndtert på en seriøs måte. Det er vi glade for, sier klubbleder for NJ i TV 2, Henrikke Helland.

– Aleksander Schau trakk fram hele kultur- og mediebransjen. Jeg vet ikke om TV 2 er en versting, siden jeg ikke kjenner kulturen i andre bedrifter. Men det er klart at om man er i disse bransjene, i kultur eller media, bør man ha en særlig oppmerksomhet på seksuell trakassering, understreker Helland.

Les også: – Mange skammer seg jo over at de er blitt seksuelt trakassert

Alvorlig

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen uttalte i helgen til NRK at han ikke har kjennskap til konkrete saker Schau omtaler, men at NRK tar seksuell trakassering på stort alvor.

– De konkrete episodene Schau omtaler er ikke noe NJ-klubben i NRK kjenner til, sier Richard Aune.

Han er leder for Norsk Journalistlags klubb i NRK, som har over 1.700 medlemmer.

– Vi har medlemmer som forteller at de er blitt seksuelt trakassert på jobb i NRK. Slike saker dukker opp med jevne mellomrom, og det er alvorlig hver gang. Jeg vet ikke om dette problemet er større i NRK enn andre steder. Men det viktige er at dette er et problem i NRK, og det må vi jobbe mer med, understreker Aune.

– I forrige uke sendte NRKJ en formell henvendelse til NRK-ledelsen, der vi ønsker at tiltak mot seksuell trakassering utpekes som et formelt HMS-mål for 2018, forteller Aune.

– NRK har gode rutiner for trusler og trakassering. Men vi trenger også egne rutiner spesifikt for saker med seksuell trakassering.

– Det som er bra med Aleksander Schaus utspill, er at det legger ansvaret på de som trakasserer, ikke ofrene. Og jeg tror at Schau bidrar til at flere får opp øynene for at trakassering skjer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Undersøkelse

Norsk Journalistlag i samarbeid med Mediebedriftenes Landsforbund og Norsk Redaktørforbund sender denne uken ut en omfattende spørreundersøkelse om seksuell trakassering, til både journalister, redaktører og medieledere.

– Tall fra vår store arbeidsmiljøundersøkelse i 2012 viste at ti til 15 prosent av journalister hadde opplevd trakassering og trusler på arbeidsplassen. Noe av dette er seksuell trakassering, men det var ikke spesifisert i undersøkelsen. Vi trenger større kunnskap om omfanget av seksuell trakassering. Vi setter i gang denne undersøkelsen nå som følge av avsløringene i Hollywood, og sakene som har vært i Norge, sier rådgiver Trond Idås i Norsk Journalistlag.

Han deltar også på debattmøte i Oslo i dag, i regi av Oslo Journalistlag: «#metoo –hvordan en global mediestorm ble til oppvask i norske medier».

Les også: – Underrapporterer #metoo

Les også: Flere medier i Sverige med intern gransking etter påstander om seksuell trakassering

Mer fra Dagsavisen