Kultur

Savner 
tilbud til 
musikktalenter

Duoen Emiré og Lillebror har kommet langt med sitt Gatekunst-prosjekt siden starten på Sinsen i 2007. Men det er for få tilbud til musikkinteressert ungdom, mener Emiré.

I det som vil bli den femte utgaven av kultur- og musikkprosjektet Gatekunst er altså arrangementet større enn noensinne. For Sentrum scene i Oslo har plass til nærmere 2000 publikummere og det er ventet fullt hus i morgen. Eller:

- Jeg vil ikke jinxe (la det gå troll i ord, skape uflaks. journ anm.) det hele, så jeg tror jeg lar være å si noe, ler Emiré rett før de tar fatt på siste øving.

Med Gatekunst forsøker arrangørene å bidra til ungdoms kulturelle og sosiale utvikling ved hjelp av musikk, dans og media. Her får unge talenter hjelp, via en mentorordning, der etablerte artister og utøvere tar ferskingene under sine vinger.

Audition

Gatekunst 5 er for ungdom i alderen 13 til 26 år, som kan søke om en plass. Man blir plukket ut etter en auditionrunde og får deretter delta på workshops. Etter en lang periode med jobbing og øving, får de unge deltakerne i morgen vise seg fram for et publikum. Men de får også med seg etablerte navn som Adam Tensta (S), Katastrofe, Robin og Bugge, Mister K fra Herreløse, Svartepetter, Jaa9 fra 9&P, svenske Medina og selvsagt Emiré og Lillebror.

- Det har bare blitt større og større for hvert år og det er mange flere folk involvert. Vi startet jo Gatekunst fordi vi merket selv at det ikke var mange tilbud for ungdom som ville drive med musikk. Om du er god i football har du jo mange fotballag å velge i her i byen. Er du god i matte har du et tilbud på skolen. Har du talent for musikk derimot, da er det ikke mange tilbud å velge i, forklarer Emiré.

Startet på Sinsen

Emiré og Lillebror startet opp gatekunst på fritidsklubben på Sinsen i 2007. Siden har prosjektet altså utviklet seg stadig større og Emiré ser dessuten at bidragsyterne blir stadig bedre.

- Særlig innen hip hop er alt blitt så mye større de siste årene. Alle er mye flinkere nå enn før, både skrivemessig og musikalsk. Lillebror og jeg rapper på norsk, men om noen vil rappe på engelsk er jo det selvsagt bare bra. Det som er avgjørende er hvor gode de er, ikke hvilket språk de uttrykker seg på, mener Emiré som kan fortelle at omtrent halvparten foregår på engelsk og resten på norsk i årets utgave av Gatekunst.

Album klart

Et album er også klart i disse dager hvor ungdommene bidrar i spann med mentorer. Og mentorsamarbeidet bærer visst frukter.

- Det er særlig gøy å se hvordan de unge talentene utvikler seg i studio og blomstrer som artister, legger Emiré til.

Den nye singelen «Søvnløs», hvor 15 år gamle Ingrid Aasen fra Oslo får hjelp av Emiré og Lillebror er ute nå.

Arrangementet har fri aldersgrense og dørene åpner 19.00.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen