Kultur

Savner bok-PFU i Lommedalen-saken

Beklagelig at forlagsbransjen droppet etikkplakat, mener eks-redaktør.

Bilde 1 av 2

– Boka til Jon Gangdal aktualiserer spørsmålet om en etikkplakat for forlagsbransjen, fastslår Bernt Olufsen, tidligere VG-redaktør. Han innledet med sterk kritikk av Jon Gangdals bok «Angelica: En varslet tragedie», da Norsk Redaktørforening tirsdag arrangerte debatt om mediedekningen av Lommedalen-saken. Nyttårsaften 2015 ble en 13-årig jente funnet død av avmagring på familiens hytte. Moren er nå siktet for grov mishandling.

Les også: Tar selvkritikk på Lommedalen-saken

«Utpekes som mobbere»

En reportasje i lokalavisen Budstikka laget uten morens medvirkning er nå klaget inn til Pressens Faglige Utvalg. Moren har vært en av hovedkildene for Gangdals bok.

– I boken til Jon Gangdal utpekes småjenter i Lommedalen som mobbere. Det er ingen tvil om at familiene føler seg krenket av bokutgivelsen. Boken kunne med fordel ha blitt prøvd i et faglig etikkutvalg, kommenterer Bernt Olufsen.

– I pressens Vær Varsom-plakat er det klare regler for blant annet omtalen av barn. En slik plakat burde også en seriøs forlagsbransje koste på seg. Det ville bidra til økt kvalitet i dokumentarlitteratur. Det er et paradoks at journalistikk skal vurderes ulikt fra medium til medium. Derfor er det også beklagelig at forlagsbransjen har lagt forslaget om en etikkplakat for dokumentarbøker i skuffen, mener Olufsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Grundigere

– Jeg skulle gjerne sett at boken ble vurdert av Pressens Faglige Utvalg, kommenterer Jon Gangdal.

– Min erfaring med alle forlagene jeg har skrevet for, er at de etiske vurderingene som oftest er enda grundigere omkring kontroversielle bøker, enn i dagsmediene. Bøker har mye lengre levetid, derfor er det mer skjebnesvangert å gjøre alvorlige feilvurderinger. Det trykkeklare manuset til denne boken ble i tillegg nøye vurdert av en rekke fagfolk, særlig av hensyn til at det er barn på alle sider av denne historien. Av samme grunn trekker boken heller ingen konklusjoner, men forsøker å sannsynliggjøre hvordan både barn og voksne kan ha opplevd det som til slutt endte med en tragedie.

- At enkelte lesere likevel trekker med seg inn i boken de mer bombastiske påstandene som tidlig ble trukket i aviser, radio og TV, er en tilleggseffekt vi kanskje burde ha tenkt på. Et etisk regelverk tilpasset bokens spesielle uttrykksform kunne styrket forlagenes etiske vurderinger i en medieverden hvor mye av den dyptpløyende journalistikken er overført til bokform.

Les også: Foreldre slår tilbake mot Gangdal

Mer fra Dagsavisen