Kultur

Sanner utreder AUFs forslag

Kommunalminister Jan Tore Sanner jobber nå med en grundig vurdering av AUF og Støttegruppens nye forslag til minnested. Han har gjort det klart for naboene at han ikke ser på deres alternativ.

Bilde 1 av 2

– Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene og AUF foreslo for noen uker siden at det nasjonale minnestedet i Hole kommune legges til området rundt Utøyakaia. Dette synes jeg er et interessant forslag som jeg ønsker en grundig vurdering av, skriver kommunalminister Jan Tore Sanner i en e-post til Dagsavisen.

– Vi inviterte derfor raskt til et møte med Hole kommune, velforeningen og de berørte naboene i området for å få deres synspunkter, skriver han.

Les også: AUF vil flytte 22. juli-minnesmerket for Utøya

Statsbygg inne

Møtet mellom statsråd Jan Tore Sanner og representanter for naboene på Utstranda og Hole kommune ble holdt mandag. Da Støttegruppen og AUF 9. februar holdt sin pressekonferanse om det nye forslaget om Utøya-kaia, som ligger på AUFs egen tomt, ble ikke naboene varslet på forhånd. Dette reagerte de svært negativt på, og reaksjonene var kraftige. Mandag var de formelt invitert til møte med Kommunaldepartementet, og Sanners plan er at denne dialogen skal fortsette i tida framover.

På møtet gjorde Sanner det imidlertid helt klart for naboene at det er Støttegruppen og AUFs forslag som nå skal bli vurdert av regjeringen som alternativ til Sørbråten.

– Statsbygg har fått i oppdrag å utrede en del praktiske konsekvenser av et eventuelt minnested, som grunnlag for å vurdere om dette alternativet lar seg realisere, skriver Sanner til Dagsavisen.

Det at Statsbygg nå er inne betyr at forslaget om plassering på Utøyakaia nå for alvor trer fram som et reelt alternativ til den omstridte plasseringen ved Sørbråten. Det betyr også at Solberg-regjeringen ennå jobber for at Norge skal få et nasjonalt minnested for massakren på Utøya 22. juli 2011.

– Målet er å få på plass et nasjonalt minnested i Hole der vi kan minnes og savne de som gikk bort, og samle oss om verdiene som ble angrepet den dagen, understreker Sanner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fortsatt kritiske naboer

Etter møtet sendte advokat Harald Stabell ut en pressemelding på vegne av de berørte naboene på Utstranda. Av innholdet går det tydelig fram at de ikke er fornøyde med møtet med statsråden. De er tydelig skuffet over at statsråden i møtet slo fast at han ikke kommer til å vurdere deres forslag til plassering av minnested. Som er «Utsikten» ved E 16. «Statsråd Sanner gjorde det helt klart at KMD og staten ikke vil gå inn for å vurdere begge alternativene», skriver de, og uttaler:

– Vi opplever ingen dialog i møtet, men en presentasjon av et forslag hvor alle rammene ligger fast og hvor vi ikke har noen innflytelse på prosessen med valg av plassering.

Les også: Naboene avviser kompromiss om Utøya-minne

«Egoistiske»

Allerede 9. februar, da det nye forslaget ble kjent, uttalte naboene på Utstranda at for dem er heller ikke Utøyakaia et godt alternativ til plassering. Dette gjentar de nå.

– Staten kunne ikke svare på hvorfor de mener at Utøyakaia er et bedre alternativ til minnested enn Sørbråten for Utstranda sitt nærmiljø.

For Utstranda er Utøyakaia ikke et bedre alternativ enn Sørbråten. Utøyakaia berører nærmiljøet i samme grad som Sørbråten og vil utsette menneskene som sto i første linje 22. juli for daglige, altfor store påminnelser og påkjenninger, sier naboene, som mener de har «bedt om dialog» og «kommet med konstruktive forslag til løsning» de siste tre årene. Likevel føler de at de blir behandlet som en motpart, heller enn en part i saken.

– Vi opplever at vi blir fremstilt som egoistiske og vanskelige naboer, når vi derimot var de som risikerte livene våre 22. juli for å redde ungdommer i livsfare. Det eneste vi ber om er at vår psykiske helse skal bli ivaretatt, og at vi frivillig og etter eget ønske skal kunne oppsøke et nasjonalt minnested. Paradokset er at statsråd Sanner nå er villig til å starte en ny prosess på samme måte som den forrige uten å involvere alle parter, sier naboene, som nå avventer en tilbakemelding fra staten innen 8. mars, fristen for Statsbyggs vurdering av Utøyakaia.

Les også: Sørbråten-naboer saksøker staten

Mer fra Dagsavisen