Kultur

Rolling Stones rocket Havanna

Flere hundre tusen cubanere jublet og sang med da det aldrende rockebandet Rolling Stones holdt sin første konsert på cubansk jord.

HAVANNA: Det ble en gedigent folkefest på idrettsplassen Ciudad Deportiva, der folkehavet fredag kveld fikk oppleve Stones i storform. I publikum var det mange som hadde ventet en mannsalder på å få se heltene sine.

– Hallo Havanna! Dette er fantastisk! ropte vokalist Mick Jagger på flytende spansk da han inntok scenen og bandet satte i gang kveldens første låt, «Jumpin' Jack flash».

Konsertområdet, som har en kapasitet på 450.000, var fullpakket av folk. De som ikke fikk plass der, fylte gatene rundt, og mange hadde tatt plass på hustak for å få med seg den historiske gratiskonserten.

– Mitt siste ønske

– Etter i dag kan jeg dø, sier Joaquin Ortiz.

62-åringen har vært en rockeentusiast siden han var tenåring på 1960-tallet. Den gang måtte han bruke platecover fra revolusjonære cubanske band til å gjemme Beatles- og Stones-platene sine.

– Dette er som mitt siste ønske, å se Rolling Stones, sier han.

Kommunistregimet regnet lenge britisk og amerikansk rockemusikk for å være skadelig. Musikk fra artister som Stones, Beatles og Elvis Presley ble forbudt på radio og TV etter revolusjonen som brakte Fidel Castro til makten i 1959.

Sang med

– Vi vet at for mange år siden var det vanskelig å høre vår musikk på Cuba, men nå spiller vi her. Jeg tror virkelig at tidene endrer seg. Det er sant, er det ikke? spurte Jagger.

Publikums svar var ekstatisk, og folk i alle aldre hoppet opp og ned til rytmen av tordnende gitarsoloer. De sang med på Jaggers refrenger under klassiker etter klassiker, fra «Angie» til «Paint it Black».

Den 72 år gamle britiske rockelegenden kommuniserte med publikum på spansk gjennom hele det 18 låter lange showet, som ble avsluttet med «Satisfaction» etter to timer.

Etterlengtet

Rolling Stones' første konsert på Cuba svært etterlengtet blant mange av publikummerne.

– Jeg elsker Mick Jagger så høyt. Jeg har alltid drømt om dette, forteller Angela Menendez, som jobber med å vaske gulv på et cubansk sykehus, til Reuters.

Allerede 18 timer før konsertstart begynte publikum å fylle opp fotball- og baseballbanene som utgjør den store arenaen på Ciudad Deportivo.

– Jeg tror jeg kommer til å grine, sa 62 år gamle Miguel Garcia, som kom med buss fra Cienfuegos og sov ute på gressmatten i forkant av konserten.

Stort oppmøte

Siden det ikke ble solgt billetter er det vanskelig å beregne folkemengden, men nyhetsbyrået AFP skriver at rundt 500.000 mennesker overvar Rolling Stones' Cuba-debut.

Publikum besto av både eldre par, familier og turister – men også et stort antall ungdommer.

– Ikke la noen fortelle deg noe annet enn at dette er den beste konserten i Cubas historie, sier 18 år gamle Christian til Reuters.

Stones ble dannet i London i 1962, tre år etter revolusjonen og starten på Fidel Castros kommunistregime. Et halvt århundre senere holder både Stones og Cubas lederskap det fortsatt gående.

Medlemmene i bandet landet i Havanna torsdag, bare to dager etter at USAs president Barack Obama avsluttet sitt historiske besøk på Cuba. Han var den første sittende amerikanske presidenten som besøkte øystaten på 88 år. (NTB)

Mer fra Dagsavisen