Kultur

Ringnes-penger opp for bystyret

For å kunne ta inngangspenger i Ekeberg-parken vil byrådet vurdere å legge fram en endring i avtalen med Christian Ringnes.

– Dersom dette blir godkjent av bystyret så kan Turells verk være det første av flere verk vi vil komme til å se inngangspenger til, sier leder for Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen.

Det var før jul at Dagsavisen skrev om at C. Ludens Ringnes stiftelse, som driver Ekebergparken, har spurt om å få lov til å ta inngangspenger til kunstverket «Skyspace», som har vist seg dyrere å drifte enn ventet.

Nå har Kulturetaten sendt et utkast til byrådssak til kulturbyråd Hallstein Bjercke (V). Utkastet har tittelen: «Tillegg til avtale av 02052011 mellom Oslo kommune og C. Ludens Ringnes stiftelse», og er unntatt offentlighet. Bjercke bekrefter gjennom sin sekretær at han har mottatt utkastet og skal vurdere det før det blir sendt til bystyret.

300 millioner

At Ringnes eventuelt skal få ta inngangspenger til et av kunstverkene som var en gave til Oslo kommune, ser opposisjonen svært kritisk på.

– Vi advarte allerede i 2011 om at dette kom til å bli dyrere enn den summen Ringnes har lovet han skal bruke. Nå lempes regningen over på innbyggerne, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Den omdiskuterte Ekebergparken ble vedtatt av bystyret i 2011, og i 2013 sto skulpturparken med verker av svært anerkjente nasjonale og internasjonale kunstnere ferdig. I avtalen mellom Ringnes’ stiftelse og Oslo kommune er det presisert at Ringnes ikke kan ta betalt noen steder i parken, og at ansvaret for vedlikehold er stiftelsens i 50 år framover. Oslo kommune kan imidlertid ikke kreve at Ringnes bruker mer enn 300 millioner kroner. Som Dagsavisen skrev før jul er drøyt 244 millioner kroner allerede brukt på opparbeiding av parken og kjøp av kunst.

– At man setter opp et verk som krever mye ekstra som gjør det dyrere enn ventet, må Ringnes ta ansvaret for. Jeg mener det er helt feil og i strid med intensjonen dersom man går inn for å ta inngangspenger til verket, sier SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borgen. Hun håper byrådet tenker seg om og ikke fremmer forslaget om inngangspenger.

– Hvis ikke, håper jeg flertallet avviser dette, sier hun.

Kan fjerne verket

Også Arbeiderpartiet stiller seg negative til en endring i avtalen mellom kommunen og Ringnes.

– Vi har ikke endret mening. Dette var en gave vi skulle få, og det er underlig at man i ettertid må betale. Jeg skjønner at Ringnes er opptatt av å forvalte kunsten på en god måte, men dette skulle vært i orden før parken ble åpnet, sier Tone Tellevik Dahl, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen, mener at stiftelsen har et valg.

– Da bystyret vedtok parken, så vedtok de ikke hvilke skulpturer som skulle kjøpes inn. Det er det stiftelsen som håndterer. Hvis de finner ut at de ikke kan dekke Turells kunstverk, så er det eventuelt opp til stiftelsen om de vil fjerne det, sier hun.

Mer fra Dagsavisen