Kultur

Regissør sendes ut av landet

På tross av massive protester fra Film-Norge blir den palestinske dokumentarfilmregissøren Mohamed Jabaly sendt ut av Norge 6. mars.

Bilde 1 av 2

– Det ser mørkt ut for meg akkurat nå, og uansett hva som skjer blir jeg sendt ut av landet den 6. mars. Nå må jeg vurdere hva slags muligheter jeg har for å kjempe videre. Jeg er nødt til å tro at det finnes håp, sier Jalaby til Dagsavisen.

Protester

Det meste av Film-Norge har nå engasjert seg i 26 år gamle Mohamed Jalabys helt spesielle sak. Særlig organisasjonen Norske Filmregissører har protestert kraftig på at Mohamed Jalaby ikke får bli i Norge fordi myndighetene mener han ikke har den nødvendige fagutdanningen som kreves for å arbeide som regissør. Jalaby har for lengst laget sin første dokumentarfilm, «Ambulance», nylig vist på NRK2, som skildrer sivilbefolkningens lidelser i Gaza under den israelske offensiven sommeren 2014. Etter opptakene i Gaza ble han invitert til Tromsø og Norge på kunstnervisum for gjøre ferdig filmen i samarbeid med produksjonsselskapet Jabfilm. Men i desember i fjor kom det siste avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE) om arbeids- og oppholdstillatelse.

«Hårreisende» av UNE

I ettertid har Norske Filmregissører og andre i brev til UNE forsøkt å få fram at de mener kravet til fagutdanning er for rigid.

– Det er hårreisende at UNE ikke lytter til råd fra filmbransjen og kan vise skjønn i forhold til forskjellige yrker, uttalte forbundsleder Marianne Kleven på vegne av norske regissører. Nå er imidlertid saken helt avgjort, og Mohamed Jalaby forteller til Dagsavisen at han nå vil sette seg sammen med sin advokat og andre støttespillere for å vurdere hva han skal gjøre videre. Kanskje går han rettens vei, og reiser sak mot UNEs vedtak.

Stengte grenser

Mohamed Jalaby har ikke bestemt seg ennå. Men han har dårlig tid, så avgjørelsen hans blir tatt om kort tid.

– Jeg prøver generelt å få oversikt nå over hva slags muligheter jeg har nå, sier Jalaby til Dagsavisen.

– Jeg blir uansett sendt ut av Norge i mars, men så er spørsmålet, hvor blir jeg sendt? sier Jalaby.

Han er statsløs palestiner fra Gaza, og det er ikke sikkert at han får lov til å komme tilbake dit.

– Jeg skulle gjerne dratt tilbake til Gaza en stund for å hilse på familie og venner. Men jeg er usikker på om jeg da får reise ut igjen. Og jeg vil så gjerne fortsette arbeidet mitt med film utenfor Gaza, sier han.

– Egypt er også et aktuelt land, men der har de stengt grensene. Jeg må uansett dra til et land som ligger utenfor Schengen-området, kanskje kan Storbritannia være en mulighet. Framtida føles veldig usikker, men jeg prøver å bevare håpet om at det blir en løsning for meg. Jeg finner styrke i all støtten jeg har fått her i Norge. Jeg er så glad og takknemlig for den, sier Jalaby til Dagsavisen.

– Vi forsøker å hjelpe Mohamed alt vi kan, men han er jo i en ganske fortvilende situasjon, sier produsent John Arvid Berger i Jabfilm.

– Det er ekstra synd at han må ut nå i vår, for vi har planlagt flere reiser for å vise fram filmen hans, «Ambulance».

Mer fra Dagsavisen