Kultur

Regidebutanten Vogt fikk Filmkritikerprisen

Prisdrysset over regissør Eskil Vogt (40) fortsatte da han onsdag ble hedret med kritikernes pris for filmen «Blind». Anja Breien ble tildelt hedersprisen.

I år er det 40 år siden Anja Breien laget filmen «Hustruer» om kvinner som gikk på fylla og gjorde opprør mot ekteskap og kjønnsroller. Det var den første filmen i hennes Hustruer-trilogi. Nå er hun hedret med Norsk Filmkritikerlags Budbringeren for hennes utrettelige engasjement for filmkunsten. I begrunnelsen for tildelingen heter det bl.a.:

«Årets hederspris Budbringeren går til en person som har satt varige spor etter seg med sitt arbeid i og for norsk film. Vedkommende har helt fra starten av sitt allsidige virke tatt selvstendige og personlige valg i sin tilnærming til filmen som kunstnerisk uttrykk og som meningsbærer. Gjennom sine filmer har regissøren preget norsk kulturhistorie i en epoke med politiske og samfunnsideologiske omveltninger.

Som samfunnsdebattant er hun ikke minst en varm forkjemper for filmens plass i offentligheten, og for kunstnernes vilkår i et presset marked. Om filmarbeidere i dag protesterer mot økonomiske rammevilkår, minner vi om at dagens hedersprismottager allerede i 1986 solgte sin Amanda-statuett til høystbydende i protest mot nedskjæringer i filmbudsjettet.»

Vogt-pris

Eskil Vogt har allerede vunnet en rekke priser, blant dem fire Amanda-priser i august, for «Blind», som er hans første film som regissør. Filmen handler om Ingrid, som mistet synet i voksen alder, og hennes utfordringer i livet. I juryens begrunnelse for tildelingen av kritikernes pris heter det bl.a.:

«Årets vinner er en komedie som ikke kaller på krampelatter, men som allikevel er spekket med smart, frekk humor. Den er et samlivsdrama som ikke brøler om hvor vanskelig det er å leve sammen, men som tar konfliktene på kornet. Den er dessuten en psykologisk thriller som ikke er nifs, men leken, forunderlig og morsom, på en mørk måte».

I tillegg til heder og ære fikk Vogt et grafisk blad av Terje Resell. Prisen ble utdelt av filmregissøren Margreth Olin på vegne av Norsk Filmkritikerlag.

De øvrige nominerte til Filmkritikerprisen var «Mot naturen» av regissør Ole Giæver og «1001 gram» av Bent Hamer.

Beste regi

«Blind» sikret Vogt prisen for beste regi under Amanda-utdelingen i fjor. Dessuten fikk Ellen Dorrit Petersen Amanda for beste kvinnelige hovedrolle.

«Skuespiller Ellen Dorrit Petersen gjør hovedpersonen både sterk og skjør, både fantastisk og helt hverdagslig, i en bemerkelsesverdig prestasjon i en utfordrende og oppfinnsom rolle. Årets vinner oser av en kreativitet som man er nødt til å være, vel, blind, for ikke å se», skriver juryen.

Vogt var også nominert til nordisk råds filmpris sammen med produsentene Hans-Jørgen Osnes og Sigve Endresen. Tidligere har han blant annet vært medforfatter i «Reprise» og «Oslo, 31. august».

Mer heder

Filmkritikerprisen ble delt ut for 51. gang onsdag. Vinneren blir kåret etter avstemningen blant filmkritikerlagets nær 100 medlemmer.

For annen gang ble også to andre priser utdelt: Prisen for beste fagfunksjon blant fjorårets norske filmer, samt hedersprisen «Budbringeren», som går til en som har beriket filmkulturen med kunnskap, engasjement og entusiasme.

Skuespiller Andrea Bræin Hovig fikk prisen for beste fagfunksjon for hovedrollen i «Det er meg du vil ha». (NTB)

Mer fra Dagsavisen