Kultur

Protesterer mot utkastelse

De gir seg ikke uten kamp: Nå protesterer styret i Tronsmo Bokhandel formelt mot Entras oppsigelse.

– Vi mener det ikke er saklig grunn til å si oss opp så lenge det ikke foreligger en rivingstillatelse, sier Bjørn Smith-Simonsen, styreleder i Tronsmo Bokhandel A/S.

Tirsdag kveld var styret samlet til møte i Tronsmos lokaler i Tullingården. Onsdag for to uker siden mottok Tronsmo oppsigelse av leiekontrakten fra Entra A/S, som kjøpte gården i 2012. De vil nå rive for å bygge nye lokaler for juridisk fakultet ved UiO. Planene er fortsatt til behandling i plan- og bygningsetaten.

Les også: Tronsmo støttes av tusenvis i sosiale medier

Samtidig har Entra begynt å si opp leietakere i Kristian Augusts gate 19, men foreløpig bare to: Først kontorene til firmaet Infinitas, så Tronsmo. Tronsmo har fått juridisk bistand til protesten fra advokat Cato Schiøtz.

– Det er fortsatt en sjanse for at de ikke får lov til å rive. Det gjør at Tronsmo blir påført unødig belastning, sier Bjørn Smith Simonsen.

Les også: Erling Dokk Holm om Tronsmo: – Noe viktig i byen forsvinner

Politikere engasjert

Oppsigelsen av Tronsmo har vakt stort engasjement blant den tradisjonsrike bokhandelens kunder. Over 11.000 har meldt seg inn i Facebook-gruppen «Vern Tronsmo, stopp Entra fra å rive Tullingården». Nå har også Oslo-politikerne engasjert seg for bokhandelen som i fjor mottokk Oslo Bys kulturpris. Byråd Halstein Bjercke har bedt om møte. Både Venstre-leder Trine Skei Grande og Oslo Venstre-leder Espen Ophaug, og byrådsmedlem Gülay Kutal fra Oslo SV, har hatt samtaler med Tronsmo-ledelsen denne uka. Hittil i år har omsetningen på Tronsmo økt kraftig sammenlignet med fjoråret.

– Vi er nærmere 600.000 over fjorårets omsetning etter tre måneder. Vi hadde rekordstort julesalg, så har vi hatt fin økning inn i 2015, også før oppsigelsen kom, sier daglig leder Eva Stenlund Thorsen.

– Økningen i år har ikke bare sammenheng med oppsigelsen fra Entra og det store engasjementet det har skapt. Tronsmo bokhandel drives bra. Den har gått med overskudd i ti år, omsetningen øker hvert år, sier styreleder Bjørn Smith -Simonsen.

Les også: Vil at Entra skal betale 20 millioner

Jakter på lokaler

Samtidig som de protesterer på utkastelsen, jobber styret og daglig leder for å finne nye lokaler for Tronsmo bokhandel.

– I møtet denne uka gikk styret også gjennom en del alternativer for lokalisering. Vi har vært og sett på flere lokaler, uten å finne noe som passer. Prisene er for høye og plassen er for liten, sier Bjørn Smith Simonsen. Som forlegger i Pax Forlag følger han bokhandelbransjen nøye:

– En av grunnene til at Tronsmo har klart seg bra, er kombinasjonen rimelig husleie og god lagerplass, forklarer Simonsen. En av hovedgrunnene til at norske bokhandler fungerer stadig dårligere på kvalitetslitteratur, er de jevnt økende husleieprisene de siste årene. Bokhandler har flyttet inn i kjøpesentre hvor det er dårlig med plass fordi man tar varer inn og ut daglig.

– Små butikker forsvinner over hele byen. Vi ender opp med bare klesbutikker. Det politiske og folkelige engasjementet rundt Tronsmo, viser at dette er et alment problem, ikke et Tronsmo-problem.

Les også: Universitetet trenger plass

Les også: Riksantikvaren vil ikke ha høyhus

Entra avventer

– Entra har ikke mottatt formell protest fra Tronsmo knyttet til den foreliggende oppsigelsen av leieforholdet. Vi vil eventuelt ta stilling til den hvis så skjer, kommenterer kommunikasjonsrådgiver Ina Helen Østby i Entra Eiendom A/S, til uttalelsene fra Tronsmo Bokhandels styreleder Bjørn Smith Simonsen.

Tidligere i år leverte Riksantikvaren innsigelse på planforslaget fra Entra om et 50 meter høyt bygg i Tullinkvartalet. Entra utarbeider nå nye planer om et bygg i 42 meters høyde, og Entra håper å starte riving og bygging i løpet av 2015.

Mer fra Dagsavisen