Kultur

– Prosessen er uakseptabel

Fagforeningene i Operaen reagerer sterkt på prosessen rundt ny operapensjonslov. Kulturminister Helleland lovet framlegging i høst.

– Vi har ikke hørt noe fra kulturdepartementet siden i vår. Det er uakseptabelt, fastslår Nina Sandborg, leder for juridisk avdeling i Lektorlaget, som organiserer solistene ved Den Norske Opera & Ballett.

Siden 2014 har ledelse og ansatte ved operaen ventet på at kulturdepartementet skal legge fram ny lov om operapensjon. Senest i sommer fikk de igjen løfte om avklaring. «Vi jobber med et høringsnotat om ny operapensjonslov nå og kommer til å sende den på høring over sommeren», uttalte kulturminister Linda Helleland til Dagsavisen i juni.

– Sannsynligheten for at noe kommer før jul er svært liten, sier Christine Thomassen, nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon, som organiserer danserne ved operaen. Heller ikke MFO har hørt noe formelt fra departementet siden i vår.

Kommentar: Frykt og opprør i Bjørvika

Skarpt brev

Sist MFO var i kontakt med kulturdepartementet om saken, var i slutten av april. Da hadde departementet innkalt operaens ledelse, Musikernes Fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag til et møte som skapte bråk: Her foreslo departementet at tidligpensjon skulle erstattes med en omstillingstilskudd utbetalt over tre år. Etter møtet sendte Norsk Lektorlag et skarpt brev til kulturdepartementet. Lektorlaget karakteriserte det som «oppsiktsvekkende» at de fortsatt ikke har mottatt noen skriftlig orientering fra departementet om arbeidet med ny operapensjonslov, tre år etter at lektorlaget første gang leverte sine skriftlige innspill til departementet. «Vi oppplever Kulturdepartementets fremgangsmåte hittil som udemokratisk, ved at organisasjonene ikke har fått delta i prosessen for å utarbeide forslag til ordning. Hvorfor inviteres ikke partene til møter der man kan forberede seg på en skikkelig måte, få noe skriftlig med seg, og delta i ryddige prosesser?» skrev Lektorlaget i brevet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Går av ved 41 år

Loven om operapensjon gjelder ballettdanserne, solistene og korsangerne ved Operaen, som i dag går av ved henholdsvis 41, 53 og 56 år. Operaens samlede pensjonsforpliktelsene utgjorde i fjor hele 190 millioner kroner, og gjorde at regnskapet for 2016 endte med 42 millioner i underskudd. To tredeler av pensjonsutgiftene kommer fra pensjonene omfattet av særloven.

– Det er svært viktig å få en pensjonsløsning så fort som mulig, uttalte Operaens styreleder Anne Catrine Tanum til Dagsavisen i sommer, ved framleggingen av Operaens årsrapport. Her understreket styret behovet for å få på plass en ny operapensjonslov, og uttrykte stor bekymring for den økonomiske situasjonen ved operaen på grunn av pensjonsforpliktelsene. Under forrige kulturminister Torhild Widvey understreket Høyre behovet for å få på plass en ny pensjonsordning raskt.

Dårlige forslag

– Vi får håpe at den lange ventetiden er et godt tegn, at det betyr at kulturministeren forstår at forslagene hun har kommet med er så dårlige at de bør skrinlegges, kommenterer Nina Sandborg i Norsk Lektorlag overfor Dagsavisen.

– Prosessen har vært uforutsigbar og virker dårlig planlagt fra departementets side. Departementet tar opp dyptgripende spørsmål med fagforeningene uten at det er godt nok forberedt. Det er dårlig håndverk av departementet å sette i gang så viktige prosesser uten at dette er godt nok utredet og gjennomtenkt på forhånd. Dette griper inn i arbeidsvilkårene til en konkret gruppe ansatte som er i en sårbar situasjon på grunn av prosessen rundt operapensjon, understreker Sandborg.

– Jeg skjønner ikke hvorfor departementet ikke kan legge fram et skriftlig forslag som det går an å forholde seg til. Forslaget som departementet har kommet med muntlig vil frata oss store deler av sin livslønn. De trekker seg tilbake i tenkeboksen, utsetter og utsetter, sier Henrik Engelsviken, hovedtillitsvalgt for sangerne i operaen.

På oppdrag fra MFO gjorde LO i 2016 en juridisk vurdering av departementets forslag til å erstatte pensjon med omstillungsutbetaling.

– Vi bestrider lovligheten av at operaansatte sparkes ut på grunn av alder uten å få pensjon, sier Christine Thomassen i MFO.

– At dette nå trekker ut, håper jeg betyr at de juridiske betraktningene som LO har utarbeidet blir sett grundig på i departementet.

«Saken er fortsatt til behandling hos oss», er kommentaren Kulturdepartementet har gitt, ved informasjonsrådgiver Martin Brynildsrud Andersson.

Les også: Må lete etter opera-innsparing

– Viktig med ny løsning

– Størrelsen på pensjonskostnadene og ikke minst uforutsigbarheten i dagens ordning gjør det viktig med en ny løsning, kommenterer Geir Bergkastet, som tiltrådte som ny direktør i Operaen 1. august.

–  Vi har det siste året fått en noe bedret økonomi, blant annet gjennom en midlertidig avtale om innskuddspensjon for de ansattgrupper på huset som ikke reguleres av operapensjonsloven. Men det løser kun deler av utfordringen, sier Bergkastet.

Han viser til at operaen har god dialog med departementet om den økonomiske situasjonen, men heller ikke Bergkastet har hørt noe i høst om ny operapensjonslov.

– Operapensjonsloven er en kompleks sak som berører våre sentrale yrkesgrupper, så vi er mer opptatt av at det skal bli den rette løsningen enn akkurat når den kommer, understreker Bergkastet.

Mer fra Dagsavisen