Kultur

Prøver å få orgasme på scenen

Julie har et perfekt liv, med hus og mann og barn og au pair. Men hun får ikke orgasme. Det vil hun lære. Men lett er det ikke.

Bilde 1 av 2

– Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i ønsket om å være en av de perfekte. Å være en av dem som har en gjennomført, polert stil, for eksempel, tilsynelatende helt uten å anstrenge seg, sier Vibeke Flesland Havre til Dagsavisen.

Hun er regissør og manusforfatter for teaterforestillingen «Jeg kommer snart», som har premiere på Akershus Teater på Lillestrøm i kveld. Den er basert på Selma Lønning Aarøs roman med samme tittel, fra 2013.

– Vi har bygd forestillingen opp rundt musikk, inkludert flere karaokenummer til åttitallshits, sier Magnus Børmark, som er musikkansvarlig på forestillingen.

Perfekt orgasme

«Jeg kommer snart» handler om Julie. Hun er gift og har friske barn, pent hus og alt på stell. Problemet er bare at hun aldri har fått orgasme. Ikke alene, ikke med ektemannen, og ikke med noen av ekskjærestene. Det er ikke godt nok, synes Julie. Hun har nemlig lest i Dagbladet at sex er viktig, og at orgasme er noe alle må ha jevnlig. Hun setter av en uke til å lære seg dette. Den nye au pairen, Ludmilla, skal gjøre husarbeidet, slik at Julie slipper å heftes av trivialiteter.

– Alt skal være perfekt i Norge. Hus, ekteskap, kropp, sex. Vi leser bøker om mindfulness for å være mer til stede i nået, men ender bare opp enda lenger inni våre egne hoder. Det går ikke an å intellektualisere seg fram til hvordan man får orgasme. Orgasme er jo nettopp dette at man slipper litt ut av sitt eget hode. Analyserer og prøver man for hardt, skjer det ikke noe, sier Flesland Havre.

Idiotiske ideal

Eller, det skjer noe. Men med hodet, ikke kroppen. Hver gang Julie, spilt av Monica Borg, legger til seg rette, begynner tankene å spinne, i lange assosiasjonsrekker. At au pairen Ludmilla, spilt av Lars Jacob Holm, svinser rundt og gjør ting Julie oppfatter som irriterende, hjelper heller ikke. Holm spiller dessuten en rekke andre roller.

– Ludmilla er Julies rake motsetning. Hun er helt frigjort, helt avslappet til stede i livet og kroppen. Jeg ville ha en mann i den rollen. Han representerer den ideale kvinnekroppen. Da jeg var yngre, var jeg av og til stand-in på film. Men da de skulle bruke body double til beina til den kvinnelige skuespilleren, brukte de alltid en mann, fordi menn har tynnere, mer muskuløse bein. Det sier litt om det idiotiske idealet kvinner prøver å leve opp til, sier Flesland Havre.

Perfekt fins ikke

Stykket sier også en hel del om hvor seksualisert samfunnet vårt er blitt:

– Før var det en skam å ha sex. Nå er det en skam ikke å ha sex. Det er liksom kronen på selvrealiseringsprosjektet, sier Magnus Børmark.

For egentlig handler ikke «Jeg kommer snart» om sex, eller om orgasme. Det handler om frihet, og om perfeksjon.

– Viktigere enn å få orgasme, er å klare å slappe av i livet. Orgasme er glasuren på kaka. Den representer glede, en følelse som bare er din. Julie må oppdage at perfekt ikke finnes. Feilene er del av helheten, av livet, sier Flesland Havre.

– Som i musikk. Perfekt musikk blir slapp autotunepop uten følelse. Julie må finne ut hva som groover for henne, sier Magnus Børmark.

Mer fra Dagsavisen