Kultur

Per Sunderland (1924-2012)

Per Sunderland var en av norsk teaters største kunstnere. Han døde natt til i går, 87 år gammel.

Per Sunderland var en sterk og tydelig profil innen norsk teater, en fagmann som snakket gjennom kunsten og som ble en folkekjær stemme både fra scenen og i Radioteatret. Hans beskjedne og tilbaketrukne framtoning i offentligheten hadde en kraftfull motsats på teaterscenen. Han gjorde knapt intervjuer, og figurerte han en sjelden gang i mediene var det gjerne som mannen til Lise Fjeldstad. Men om han ikke var å se på den røde løperen, visste kritikerne og teaterpublikummet å hylle ham som en storslagen teaterkunstner, som definerte mange av de store rollene innen norsk teater.

Han var ansatt ved Nationaltheatret i 40 år, til han gikk av med pensjon i 1997. Før han ble ansatt ved landets hovedscene i 1957 var han tilknyttet blant annet Det Norske Teatret og Det Nye Teatret, samt Studioteatret som han var med på å starte i 1945. Da var den unge Risør-mannen blitt en del av en teatergruppe som orienterte seg etter Stanislavski-metoden. Senere skulle Per Sunderland stå fram som en fremragende Ibsen-tolker, og gjennombruddet hans kom med rollen som Brand i 1953. Han har spilt de fleste av Ibsens mannlige hovedpersoner og hadde en evne til å gi ny psykologisk dybde til noen av dramatikkens mest kjente skikkelser. Blant glansrollene er Håkon Håkonsson og Skule Jarl i «Kongsemnerne», Ejlert Løvborg i «Hedda Gabler» og Gregers Werle i «Vildanden». Gjennom Fjernsynsteatrets «Rosmersholm» og «Hedda Gabler» ble han kjent for et stort publikum. Av andre roller på teaterscenen vektlegger Nationatheatret selv Don Carlos hos Schiller, Alceste i «Misantropen», Faust og Narciss. Han bredte seg dessuten over de fleste av teaterets sjangere. Scenesuksessen «Når den ny vin blomstrer» mot Wenche Foss ble også filmet for fjernsyn, og står igjen som en moderne klassiker, mens høydepunktet på flere vis ble rollen som von Berg i Arthur Millers stykke «Det hendte i Vichy», som han fikk kritikerprisen for i 1966.

I Radioteatret spilte han et vidt spekter roller, og ble av mange kalt mannen med Norges vakreste stemme. Blant de store rollene, som også er blitt sendt i reprise de senere årene og er utgitt som lydbøker, var tittelrollen som Jonas Fjeld i Jonas Fjeld-hørespillene, og ikke minst «Victoria» av Knut Hamsun, der Sunderland spilte Johannes og Liv Dommersnes spilte Victoria. Sunderland medvirket også i en rekke filmer, og det var nettopp rollen som Knut Hamsun som skulle bli hans siste på det store lerretet. I «Gåten Knut Hamsun» gestaltet Per Sunderland den eldre Hamsun med stor troverdighet. Han huskes også godt for rollen i Anja Breiens «Papirfuglen». Sunderland fikk Amandaprisen i 1991 for sin rolle som Obersten i TV-versjonen av August Strindbergs «Dødsdansen» (1991).

I 1994 ble han utnevnt til ridder av 1.ste klasse av St. Olavs orden.

Mer fra Dagsavisen