Kultur

Påskefavoritten Foyles siste saker

Påskens TV-krim byr tradisjonen tro på en uke med bistre, bleke briter, og kriminalinspektør Foyles aller siste saker.

Bilde 1 av 4

Den beskjedne og skarpsindige politimannen Christopher Foyle har løst kriminalsaker i et krigsherjet Storbritannia for et norsk påskepublikum i over 10 år, og han har vært påskeseernes store favoritt. På det meste har Foyle samlet over 770.000 seere foran skjermen, et publikum bare Hercule Poirot har kunnet vise til i påskeuka. Nå gjør engelske Foyle som den belgiske påskekrimyndlingen gjorde i fjor, og legger hatten på hylla for godt.

Historisk suksess

Seriens mest ihuga fans vil vite at Christopher Foyle er blitt pensjonert tidligere, men nå skal det være ubønnhørlig slutt. I 2008 fant TV-kanalen ITV at det var på tide å sette punktum for TV-detektiven etter fem sesonger, og lot Foyle løse sin siste sak samme dag som 2. verdenskrig ble erklært over. Bak avgjørelsen sto en TV-direktør som mente ITV måtte lage drama for yngre seere, men TV-selskapet gjorde helomvending da seriefinalen fikk rekordhøye seertall og opplevde enorm pågang fra briter som krevde mer «Foyle’s War». Dermed måtte serieskaper Anthony Horowitz plassere Foyle i 1946, opptatt med kriminalsaker med tilknytning krigsårene. I åttende og siste sesong NRK viser neste helg er det fortsatt dette året Foyle befinner seg i.

Les også: God som Sherlock

Krim som påskekos

Det er snart 40 år siden NRK innførte det som ble en tradisjon vi liker å skryte litt av: påskekrim på TV. Stadig ser to av tre TV-seere krim på påskekveldene, selv krimserier nå er del av det daglige TV-tilbudet hele året gjennom. At påskekrim er mer synonymt med kosekrim enn underholdning med snev av reell uhyggefaktor svekker heller ikke vår hjemlige TV-tradisjon. I år kan NRK og TV 2 også regne med at seertallene vil peke oppover, ettersom bransjen har innført målinger som registrerer TV-seingen vår på hytta og i campingvogna siden i fjor.

Dermed byr NRK på krim i en uke fra mandag av, og runder av med det «vanlige» krimskjema med «Grantchester» og «Mord uten grenser» på 2. påskedag.

TV 2 byr på «The Guilty» fra onsdag. Dette er en BBC-serie i tre deler som strengt tatt er mer følelsesladet drama enn krim. Ett barnelik blir funnet nedgravd i et strøk en fireåring forsvant for fem år siden. Det vekker gamle følelser, mistanker og reiser ubesvarte spørsmål hos mange som stadig er preget av saken. Etterforsker Maggie Brand (Tamsin Greig) får jobben med å finne svar.

Litterær krim

På NRK starter TV-påsken mandag med miniserien «Prey», et underholdende politidrama fra Manchester. Den populære kriminalbetjenten Marcus Farrow blir arrestert for å ha drept kona og sønnen, men klarer å rømme på vei til fengsel. Det er starten på en drivende godt laget og underholdende miniserie i tre episoder, hvor Farrow forsøker å finne en morder, med sine egne kolleger i hælene.

Skyld og uskyld

Etter «Prey» byr NRK1 på «Arthur og George», et drama med snev av krim og Sherlock Holmes. Denne er basert på en Bookerpris-nominert roman skrevet av Julian Barnes, som igjen er inspirert av en sann historie. Hovedpersonen er Sherlock Holmes-skaper Arthur Conan Doyle, som i sin tid fattet interesse for rettssaken mot den indiskengelske George Edalj. Han ble dømt for flere grusomme drap på dyr, men Conan Doyle mente Edalji var uskyldig. og offer for britisk rasisme. Det ble starten på et livslangt vennskap, og saken førte til en modernisering av britisk rettsvesen. Den kjente TV-skuespilleren Martin Clunes spiller Sir Arthur Conan Doyle.

Foyle takker av

Fredag er det tid for den første av det som altså skal være de tre siste sakene for kriminalinspektør Foyle og hans medhjelper Samantha. Han må ta seg av spioner, nazister som driver med sine lyssky affærer i en tid fortsatt preget av krigen. 1. påskedag er fansens siste mulighet til å oppleve Foyle ytre sin signatur-replikk «Mitt navn er Foyle. Jeg er politimann».

Mer fra Dagsavisen