Kultur

Nytt trepartiløft for kunstnere

Nye kunstneres økonomi skal styrkes med ny politikk. Grepet tas av Ap i samarbeid med KrF og Venstre. Nå må regjeringen følge opp.

– Hensikten er å trappe opp bevilgningene til eksisterende stipendordninger og innføre nye grep som styrker kunstneres evne til å leve av kunsten, sier Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Flertall

Den nye kunsttrioen Ap, KrF og Venstre er blitt enige om å blant annet bedre stipendene og etablere en ny kunstnerassistent-ordning. Forslaget ble lagt fram på Stortinget i går. Dette er en videreføring av de rødgrønnes kulturløftpolitikk, og konstellasjonen Ap, KrF og Venstre sikrer det nye kunstnergrepet flertall på Stortinget, ifølge Trettebergstuen. Nå må regjeringen må følge de tre partienes initiativ.

– Dette er et kinderegg av et forslag. Nye kunstnere vil gis mulighet til å jobbe med etablerte kunstnere, lære av dem rent kunstnerisk, men også om hvordan det er å være etablert kunstner, drive markedsføring, skape nettverk, alt det som også hører kunstnerarbeidet til. Samtidig får etablerte kunstnere en assistent, og rom for å fokusere på eget arbeid, sier Trettebergstuen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Passiv regjering

Politikerne ser for at mellom 20 og 30 nyetablerte kunstnere kan bli del av ordningen på årsbasis, og at dette kan koster rundt 6 millioner kroner. Dette er i tråd med hva foreningen Unge Kunstneres Samdfund (UKS) tidligere har etterlyst.

– Med denne ordningen kan de nye og de etablerte kunstnere lære av hverandre. Det er et godt forslag, som gir mye igjen for pengene. Regjeringen har en altfor passiv kulturpolitikk, og vi mener vi trenger satsing på kunstnernes levekår nå. Vi har ikke tid til å vente på at regjeringen kommer på banen, sier Trettebergstuen.

Etter at Kulturdepartementet har uttalt seg om saken, skal den til kulturkomiteen, for så å havne til behandling på Stortinget muligens kommende høst.

Mer fra Dagsavisen