– Vi har fått Komponistforeningen til å ta ansvar, sier Svein Skarheim, tidligere styreleder i MIC Norsk musikkinformasjon.

– De var i en presset situasjon, og valgte å ta ansvaret. Komponistforeningen har legitimitet og kan klare å skaffe ressurser til å drive Ballade.no videre, sier Skarheim.

Han forteller at flere av bransjeorganisasjonene har vært i dialog etter nedleggelsen av det redaksjonelt uavhengige nettstedet for og om norsk musikkliv, og at mulige bidragsytere er NOPA og FONO. Nedleggelsen av Ballade ble fastslått før nyttår, men en mulig nedleggelse har vært kjent siden juni i fjor. Da besluttet Kulturdepartementet å legge ned utgiveren av nettstedet, MIC Norsk musikkinformasjon. Organisasjonen opphørte ved årsskiftet, og ble slått sammen med Music Export Norway til nyopprettede Music Norway.

– Jeg er positiv til en gjenopprettelse av Ballade. Om det er mulighet for økonomisk støtte fra Kulturdepartementet må vurderes, sier statsråd Kjersti Stenseng.

 

Music Norway

Kulturdepartementet vedtok at Ballade ikke skulle videreføres som en del av Music Norway, men ga organisasjonen mandat til å vurdere en uavhengig organisering.

– Jeg syns det er skuffende at Music Norway ikke klarte å få til en løsning. De kom sent i gang med prosessen, og forsto alvoret i situasjonen for sent til å finne en løsning. Music Norway burde stått bak Ballade på samme måte som MIC gjorde, mener Skarheim.

– Det er flott at Komponist-foreningen har tatt ansvaret. De har vært veldig aktive i forhold til ballade, sier jazzmusikeren Bugge Wesseltoft.

Før nyheten om en ny start for Ballade fryktet han at det han mener er musikkbransjens viktigste forum, ville forsvinne. Tidligere denne uka sørget han for at Ballade ble tema på det årlige musikkmøtet for profesjonelle musikere og bransjeorganisasjonene, arrangert av Norsk jazzforum, MFO, GramArt og Folkorg.

 

Måtte «kuppe» møte

– Jeg måtte selv kuppe møtet for å få i gang diskusjonen rundt ballade.no, sier Wesseltoft.

– Uten Ballade mangler vi en viktig kanal for å få ut informasjon. Det var det absolutt viktigste debatt– og informasjonsforumet innenfor norsk musikkliv. Det er jo våre egne representanter som har lagt det ned. For meg er det ganske uforståelig at det kan ha skjedd, sier han, og legger til:

– Jeg aner ikke hvorfor musikerne og organisasjonene ikke gjorde mer for å hindre nedleggelsen. Representantene i organisasjonene har ikke gjort en god nok jobb, og musikerne har ikke fått nok informasjon. Musikerne har ikke visst om det, mener Wesseltoft.

 

Heim til mor

– Det har ikke vært noen hemmelighet at Ballades framtid har stått på spill, sier styreleder i Norway Music, Leif Holst Jensen.

– Det har aldri vært vårt mandat å sikre framtida til Ballade alene, og alle som har vært involvert har prøvd å finne løsninger.

Både FONO, Komponistforeningen og NOPA sa seg villige til å bidra økonomisk før nedleggelsen, men dette var ikke nok til å dekke driftsmidlene. Nå bekrefter altså Norsk Komponistforening at de tar ansvaret for videreføringen av Ballade.

– Vi jobber nå med å finne en god løsning for videre drift sammen med de andre i bransjen. Vi håper på en relansering så snart som mulig, sier Åse Hedstrøm, styreleder i Komponistforeningen til Dagsavisen.

Nettstedet ble grunnlagt i 2000, men har blitt utgitt i forskjellige former siden 1977, blant annet på papir.

– Det var Komponistforeningen som grunnla Ballade, så barnet har kommet heim til mor, sier Skarheim.

kultur@dagsavisen.no