Kultur

Ny operadirektør arver storm

Ledelseskrise, pensjonssluk og ansatteopprør: Konfliktene bare øker på for den kommende operadirektøren.

Av Bernt Erik Pedersen og Gerd Elin Stava Sandve

– Det skjer mye trist og uheldig på Operaen nå. Man må rydde opp i dette og få arbeidsro. Den nye direktøren får mye å ta tak i, fastslår nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon Christine Thomassen, som også er danser ved Operaballetten.

I går var hun i møte med Kulturdepartementet om den betente pensjonskonflikten ved Operaen, som heller ikke nå ser ut til å få en løsning. Dermed blir pensjonsstriden en av mange konflikter Geir Bergkastet arver når han overtar som ny administrerende direktør i Den Norske Opera 1. august. Etter at han ble ansatt før nyttår, har en rekke konflikter ved Operaen tilspisset seg de siste dagene.

Kommentar: De åpne brevs politikk (Mode Steinkjer)

«Samarbeid ikke mulig»

Bergkastet tiltrer samtidig med den omstridte nye operasjefen Annilese Miskimmon. Tirsdag ble det klart at Operaens musikksjef Karl-Heinz Steffens går av når åremålet hans løper ut i august 2018. Han oppgir som grunn at et videre samarbeid med operasjef Annilese Miskimmon «ikke vil være mulig». Miskimmon har allerede høstet storm blant de ansatte for sitt ønske om å drive Operaen uten fast ansatte sangsolister.

Sangsolistene ved operaen var sist uke i møte med Stortingets kulturkomité om saken. Neste uke må kulturministeren svare i Stortingets spørretime på både spørsmål om pensjonsloven og om andelen faste ansatte ved Operaen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Underskudd

Underskuddet i Operaen har vært stort de siste årene, på grunn av pensjonsforpliktelsene, som for 2016 var beregnet til 138 millioner kroner. Operaen får 611 millioner kroner i driftsstøtte over kulturbudsjettet i 2017. Siden 2015 har partene i Operaen ventet på at kulturministeren skal komme med framlegg til ny operapensjonslov. Det kom ikke i høst, men nå ser det ut til at lovforslaget sendes ut på høring før sommeren. Overfor de ansattes organisasjoner har Kulturdepartementet foreslått å erstatte pensjon med en engangsutbetaling tilsvarende tre årslønner.

– Jeg er opprørt og sjokkert over Kulturdepartementets arbeidsmetoder, uttaler MFOs nestleder Christine Thomassen etter gårsdagens møte med departementet og operaens administrasjon.

– Vi er bedt om å forhandle med Operaens ledelse om hva som vil være en rimelig kompensasjon for å sparke folk ut av Operaen uten pensjon. Det ønsker vi ikke å forhandle om. Det er vi grunnleggende uenig i, sier Thomassen, og spår at pensjonskonflikten neppe vil være avklart når Geir Bergkastet begynner.

– Vi forventer at den nye direktøren for operaen nå stiller krav til kulturdepartementet som eier, og løfter dette spørsmålet fra å handle om bunnlinjen til Operaen. Dette handler om kulturpolitikk, og om vi i det hele tatt skal ha en opera. Pensjonskostnadene truer Operaen med konkurs, og kulturdepartementet sier man at pensjonskostnadene må ned for å kunne holde oppe aktiviteten ved operaen. Hvordan skal man få unge dansere, sangere og musikere til å satse på operaen uten å kunne gi dem økonomisk trygghet? spør Thomassen.

«Jeg begynner 1. august og ønsker ikke å uttale meg nå», skriver Geir Bergkastet i en tekstmelding til Dagsavisen.

Les også: Ber kulturministeren svare

Departementet: Anstrengt

Statssekretær i kulturdepartementet Bård Folke Fredriksen kommenterer dagens møte og kritikken fra MFO slik:

– Den økonomiske situasjonen for Den Norske Opera & Ballett er svært anstrengt, noe som i stor grad skyldes de økonomiske belastningene som følge av operapensjonsloven. Det må utvikles bærekraftige pensjonsordninger i Operaen. Dette krever at dagens operapensjonslov avvikles.

Departementet vil sende på høring et forslag om å erstatte dagens operapensjonslov med en ordning som sikrer de kunstneriske utøverne flerårig støtte til omstilling når de når aldersgrensen for pliktig fratreden. Detaljene i en slik ny ordning bør i størst mulig grad avtales lokalt mellom partene.»

Kommentar: Frykt og opprør i Bjørvika (Bente Rognan Gravklev)

Mer fra Dagsavisen