Bøker

Ny fabelaktig forening

Stadig flere skriver fabelprosa. Nå har forfatterne fått sin egen forening.

Eventyr. Science fiction. Fantasy. Grøssere. Nå har en gruppe forfattere innen disse og lignende sjangerne dannet sin egen interesseforening, «Fabelprosalauget».

- Vårt mål er å fremme og synliggjøre norsk fantasy og science fiction. Så langt har vi rundt femti medlemmer, som igjen har rett til å invitere nye medlemmer inn i lauget. Vi startet som en facebookgruppe, men fant ut at en forening ville være på sin plass, sier laugets nestleder, Mari Moen Holsve, til Dagsavisen.

Bing og Bringsværd

Begrepet «fabelprosa» var det forfatterduoen Bing og Bringsværd som laget på 1960-tallet. Ifølge Fabelprosalauget er sjangeren mer populær nå enn den har vært siden nettopp Bing og Bringsværd var på sitt mest aktive fra 1960-tallet og utover.

- Fabelprosa er all type litteratur hvor det forekommer noe overnaturlig eller framtidig. Det har lenge vært populære sjangere, men først nå kommer norske forfattere for fullt. Tidligere var det mye mer oversatt fabelprosa, sier Moen Holsve.

Norsk mytologi

Flere av de norske forfatterne bruker norsk mytologi i bøkene sine.

- Tusser og troll, huldra og nøkken. Vi tar tilbake den norske kulturarven. Det viser seg at dette er interessant også for utenlandske lesere, sier Moen Holsve.

Hun har skrevet fem bøker selv, inkludert «Halvgudene», som vant Arks barnebokpris i 2011.

- Medlemmene i Fabelprosalauget skriver for barn, ungdom eller voksne, mange for alle lesergrupper, sier hun.

Dystopisk ungdom

Særlig for ungdom gis det for tida ut veldig mange såkalte dystopier, altså bøker om en tenkt framtid, der det ofte har gått ganske dårlig med jordkloden eller samfunnet.

- Det fine med dystopier, er jo at de ikke sier noe om framtida, men om nåtida. Så sjangeren vekker nok interesse fordi den tar opp problemer vi ser i dag, som for eksempel miljøødeleggelser. Men det er først og fremst veldig spennende bøker. Spenning er veldig populært, hos ungdom som andre lesere.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen