Kultur

Nominasjon med klasse

Skolen er fylt av elever som ikke er del av generasjon prestasjon. Marte Spurklands bok om dem er nominert til Brageprisen.

– Når vi snakker om skolen, snakker vi om «Generasjon Prestasjon», de superflinke som vil heve en 4-er til en 5-er eller helst 6-er. «Klassen» forteller en annen historie, om elever som sliter med helt andre ting. Historier vi mye sjeldnere hører, sier Marte Spurkland til Dagsavisen.

Hun har jobbet som journalist i mange år, for NRK, Dagens Næringsliv og VG. Nå er boka hennes, «Klassen». nominert til Bragepris i klassen for sakprosa, sammen med Thomas Reinertsen Berg for «Verdensteater, Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann for «Gleden med skjeden, og Monica Kristensen for «Amundsens siste reise».

Les også: Olaug Nilssen: Stort å bli nominert til Brageprisen

Basert på intervjuer

– Også disse ungdommene skal bli voksne, skal delta i samfunnet og forme framtida. Skolen er ikke bedre enn hvordan vi legger til rette for dem som trenger det mest, sier Spurkland.

«Klassen» følger sju elever og en lærer gjennom siste året på videregående. Fem jenter og to gutter, tre med minoritetsbakgrunn. Boka er basert på intervjuer. Alle er anonymiserte, og enkelte detaljer er endret. De sju har svært ulike utfordringer.

– Daran vil bli advokat, men dras mellom det og guttegjengen som vil ha ham med ut for å slåss. Carina sliter med angst, hun sier aldri noe i timene. Rebecca er partydronningen som ble forsøkt voldtatt etter en fest, men som ikke forteller om det fordi hun ikke vil være «dramajente». Monas familie har så dårlig økonomi at hun ikke har spist middag hjemme på mange år, hun må ha flere jobber ved siden av skolen for å holde seg nødvendige ting. Motsatsen er Emilie, som kommer fra en rik familie og er opptatt til å måle verdi i penger, men som etter hvert oppdager at god økonomi ikke kan hjelpe henne med alt som er vanskelig. Max er den smarteste eleven lærer Anette har møtt, men sliter med å komme seg på skolen, så hun må hjelpe ham å omgå fraværsgrensa. Og så har vi Rashid, som har en kriminell pappa som truer med å drepe henne fordi hun ikke vil hjelpe ham med å bli i Norge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lytter til alle

Lærer Anette er ifølge Marte Spurkland en skikkelig Robin Williams i «Dagen er din»-type.

– Hun lytter til alle, og forteller alle at hun har troen på dem. Dessuten er hun en fantastisk lærer. Noen sier hun går for langt i omsorgen, de mener at man på videregående skal være mest opptatt av det akademiske. Men Anette mener at tilpasset opplæring betyr å ta vare på elevene. Det jeg prøver å vise, er dessuten at ikke bare 6’erne betyr noe. Maks innsats for en 3’er kan være like imponerende. Det er slike folk jeg vil ha som kollega og nabo, slike som jobber for prestasjonen.

Brageprisene deles ut 21. november.

Og de nominerte er....

Skjønnlitteratur

* Rune Christiansen: «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen», Forlaget Oktober

* Matias Faldbakken: «The Hills», Forlaget Oktober

* Olaug Nilssen: «Tung tids tale», Det Norske Samlaget

* Ole Robert Sunde: «Penelope er syk», Gyldendal

Åpen klasse: lyrikk

* Kristin Berget: «og når det blir lyst blir det helt fantastisk», Cappelen Damm

* Jo Eggen: «Ruindikt», Aschehoug

* Cecilie Løveid: «Vandreutstillinger», Kolon forlag

• Knut Ødegård: «Tida er inne», Cappelen Damm

Barne- og ungdomsbøker

* Helene Guåker: «Sveiseblink», Gyldendal

* Mari Kanstad Johnsen: «ABC», Gyldendal

* Hilde Matre Larsen og Mari Kanstad Johnsen (ill.): «Gutt og Jente later som», Cappelen Damm

* Maria Parr: «Keeperen og havet», Det Norske Samlaget

Sakprosa

* Thomas Reinertsen Berg: «Verdensteater», Forlaget Press

* Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann: «Gleden med skjeden», Aschehoug

* Monica Kristensen: «Amundsens siste reise», Forlaget Press

* Marte Spurkland: «Klassen», Cappelen Damm

Mer fra Dagsavisen