Kultur

Nå setter de filmrekord også

For første gang får en norsk film premiere over hele Skandinavia og Finland samtidig: Dokumentaren om Marcus og Martinus.

Bilde 1 av 2

– Det er helt vilt. Dette hadde jeg aldri trodd. Filmen har premiere på Colosseum, bare det er sjukt stort i seg selv. Jeg har jo to 14-åringer å takke, fastslår regissør Daniel Farhre.

Lørdag er det verdenspremiere på «Marcus & Martinus: Sammen om drømmen», med hovedpersonene tilstede, på Colosseum i Oslo. Dokumentarfilmen om popfenomenet ventes å bli en av årets mest sette norske filmer. Til uka har den kinopremiere samtidig i Sverige, Danmark, Finland og Norge. Det har aldri før skjedd med en norsk film. I Norge går filmen opp på 205 kinoer.

Les også: Marcus & Martinus med gigantkonsert i Oslo

Lå i kø

– Da billettene til Colosseum-premieren ble lagt ut, var det kø dagen før av folk som lå i sovepose. Det vil jeg vel neppe oppleve igjen som dokumentarregissør, smiler Daniel Fahre.

Filmen følger tvillingene fra Trofors fra de spilte inn sitt første album som 12-åringer, fram mot deres to utsolgte konserter i Oslo Spektrum 2016. I løpet av denne tiden har de to blitt de største popstjernene Norge har sett siden a-ha.

– Det har vært en vanvittig reise. De har vokst og filmen har vokst, sier Fahre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Privatliv

Filmen legger ikke skjul på krangling og uoverenstemmelser mellom brødrene.

– Marcus og Martinus har virkelig sluppet oss inn i det private, forteller Daniel Fahre.

– Vi har bodd hjemme hos dem under opptak. De har latt oss lage en film som viser alle sider ved livet deres, både det gode og det dårlige, både det fine og det vanskelige. Det er ikke bare lett å være 14 år og være en av de største artiststjernene i Skandinavia, sier Fahre, som ikke kjente spesielt til Marcus og Martinus da han begynte å filme:

– Manageren deres er en gammel bekjent av meg, han lurte på om vi kunne følge dem i prosessen med å lage sitt første album, og lage noen filmsnutter til Facebook. Selv hadde jeg aldri hørt om dem og var skeptisk, men jeg ble fort overbevist. Vi så hylende jenter og Beatles-tilstander overalt. Det tok ikke så lang tid før vi så filmpotensialet i karrieren deres, sier Fahre.

Dokumentarvår

Filmen om Marcus og Martinus innleder også en bølge av norske dokumentarfilmer på kino i vår. «Dokumentarene gjør i enda sterkere grad enn i fjor sitt inntog i kinosalene», fastslo Norsk Filminstitutts direktør Sindre Guldvog tidligere denne uka, da NFI la fram vårens filmprogram. I fjor toppet Margreth Olin besøkslistene med sin dokumentar om Snåsamannen, som fikk hele 170.000 kinobesøk.

– Det har vært mye god norsk dokumentar på kino de siste årene. Ingenting som slår virkeligheten, mener «Marcus & Martinus»-regissøren.

– For mange barn blir «Marcus & Martinus»-filmen den første norske dokumentaren de ser på kino. Det synes jeg er fint å tenke på.

Dokumentar-våren

Disse fire norske dokumentarfilmene har kinopremiere i vår:

* «Marcus & Martinus: Sammen om drømmen». Filmskaper Daniel Fahre har fulgt tvillingene siden de var 12 år, og helt fram til de fylte Oslo Spektrum to ganger før jul. Se intervju ved siden av. Premiere: 20. januar.

* «Tungeskjærerne». Regissør Solveig Melkeraaen kommer selv fra bygda Øksnes i Vesterålen, og tjente penger på å skjære torsketunger fra hun var seks år gammel. Filmen følger byjenta Ylva (9) som drar på vinterferie til besteforeldrene i Øksnes, og får prøve seg som tungeskjærer. Åpner filmfestivalen i Tromsø neste uke, der alle seks forestillingene ble solgt ut på to timer. Premiere: 24. februar.

* «Barndom». Margreth Olin, som fylte kinosalene i 2016 med «Mannen fra Snåsa», har fulgt livet i en barnehage gjennom et år. Gir innblikk i lekens betydning for barn. Premiere: 3. mars.

* «Prebz & Dennis: The Movie». Med over 200.000 følgere er de Norges største YouTube-fenomen. Prebz og Dennis med venner og kjendisgjester lover enda større stunts på stort lerret. Fjellklatring, rallykjøring og: «Kjærlighet (cringe!)», Regi: Kaspar Synnevåg. Premiere: 7. april.

Mer fra Dagsavisen