Nye takter

Vidunder på Kongsberg

Stevie Wonder kommer til Kongsberg Jazzfestival. Det største navnet på sommerens festivalplakater i Norge.

Stevie Wonder gir ikke ut så mange plater lenger. Ni år er gått siden «A Time To Love», men han er fortsatt en svært ettertraktet artist. Sist sett på Grammy-showet i Los Angeles, som gjestevokalist på Daft Punks «Get Lucky», sammen med Nile Rodgers og Pharrell. Tre generasjoner med ledende soulartister på ett brett.

Vi må minne om at Stevie Wonder fortsatt bare 63 år gammel. Han er ikke på samme alder som andre 60-tallslegender, og yngre enn f.eks. Bruce Springsteen. Fordi han fortsatt var et barn da han slo igjennom. Wonder var «The 13 Year Old Genius» med «Fingertips» i 1963, og fulgte på med en lang rekke hits utover 60-tallet. Godt styrt av plateselskapet Motown, men med en stadig mer egenrådig profil. I strid med alminnelig praksis hos Motown fikk han etter hvert lov til å styre sine egne innspillinger. Fra albumet «Music Of My Mind» i 1972 bestemte Stevie Wonder alt selv, og gjorde det meste selv også. Han gikk fra å være en alminnelig popartist til å bli en av alle tiders største musikere.

Grammy-opptredenen med «Get Lucky» understreket at Stevie Wonder ikke bare tilhører forhistorien, men også er høyt respektert blant yngre musikere. I det siste har Arcade Fire spritet opp showene sine med en versjon av Wonders «Uptight (Everything’s All Right)». Morsomt, siden Arcade Fire på Norwegian Wood er den nest største bookingen i den lokale festivalsommeren så langt. Men også i en helt annen klasse, historisk sett. Det gjenstår å se om Arcade Fire kommer til å gjøre seg gjeldende på festivaler 50 år etter gjennombruddet.

Kongsberg Jazzfestival fyller 50 år i år, og har sannsynligvis punget ut dyrt for det desidert største navnet i festivalens historie. Wonder er relativt sjelden å se på konsertscenene. Han spilte i Vikingskipet på Hamar i 2008, og for ti år siden var han på jazzfestivalen i Molde. Med en lang gjennomgang av hele karrieren, med det meste et stort publikum kunne ønske seg av gamle hits: «You Are The Sunshine Of My Life», «My Cherie Amour» og alle de der sviskene, i tillegg til mer funky materiale som «Master Blaster» og «Superstitious». Men dessverre også mye som et større publikum ikke ønsket seg, som en lang, jazzinspirert «Don’t You Worry ‘Bout A Thing». Betenkelig mange forlot arenaen etter at Wonder hadde spilt «I Just Called To Say I Love You», Sånn er nå engang forbannelsen med altfor store hitlåter på samvittigheten.

I Molde fortalte Stevie Wonder oss at han har planer om å gi ut et album med gamle standardlåter. - Så kritikerne kan si «Stevie Wonder synger jazz, ja, ja,». Ni år senere har vi ikke hørt noe til denne plata. Det store spørsmålet om «er det jazz» er derfor fortsatt ubesvart, selv om en annen av hans mest kjente låter er «Sir Duke», en hyllest til Duke Ellington. For Wonder har aldri dette med sjangerne vært så viktig. Selv vil jeg bare more meg så godt som jeg kan, sa han. Det kan bli «Hotter Than July» når Stevie Wonder avslutter jazzfestivalen på Kongsberg lørdag 5. juli.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen