Kultur

Ut mot havet, inn i hjertet

The Margarets var en av de fineste popgruppene i Norge. Nå er de nesten tilbake.

Dagsavisen anmelder

5

POP

Giske

«Carousel Magic Spell»

Redbrick

Giske er ei lita øy utenfor Ålesund, som kom inn i norsk pophistorie med gruppa The Margarets. Først med den fantastiske doble-A-side-singelen «Rubber Rubbish»/«Alain Delon», og et etterfølgende debutalbum som gjorde dem til popstjerner en stund. 14 år etter gjennombruddet vender Alex Rinde, Rune Berg og Ronnie MAG Larsen tilbake til utgangspunktet. Med et album som ikke helt høres ut som den gamle gruppa deres, men som likevel tar vare på mange av deres beste egenskaper. Og tilfører voksen erfaring som en ikke ubetydelig faktor i sangene. Tre av sangene er faktisk videreføringer av noe av det første The Margarets fant på da de begynte for 24 år siden.

Under alt ligger en tydelig kjærlighet til hjemtraktene, med mange vakre naturbilder i tekstene, og lyd av vind, fugler og vann mellom låtene. «Carousel Magic Spell» er et gjennomført vidunderlig album. Fascinasjonen for The Smiths og gammel popmusikk er ikke like opplagt som før. Dette er nesten ei viseplate, dempet spilt og harmonisk sunget. Melodiene er som vanlig utsøkte, tekstene fulle av poetisk ettertenksomhet. Stemningen kan minne litt om den nye britiske folkebevegelsen fra 60-tallet. Hør bare hvordan de referer til Sandy Dennys andre gruppe Fotheringay i åpningssangen «Join Me In Song In The Garden».

Den snart tre år gamle singelen «Strangers In A New Town» er nyinnspilt som smektende duett med Therese Aune. Rinde, Berg og Larsen får hjelp av flere musikere, hovedsakelig fra den sterkt beslektede gruppa Number Seven Deli, som kommer ekstra godt fram i koringene. Det er en slags naturlig alt-henger-sammen-med-alt-annet følelse over sangene, som noe de var nødt til å gjøre sammen før eller siden. «Carousel Magic Spell» er et oppkomme av vakker sang og musikk. En naturopplevelse.