Nyheter

Tilfeldig 
popstjerne

Svenske Avicii fyller Bislett stadion i dag med sin elektroniske dansemusikk.

Tim Bergling, som han heter, er 24 år og er ved en tilfeldighet blitt popstjerne. Etter å ha remikset andres låter og sluppet dem på nettet, fikk han stor oppmerksomhet tilbake i 2010. Men det var ikke nødvendigvis popstjerne han ville bli. Som han selv sier det; «Jeg trives mer i bakgrunnen».

Festivalen Findings setter sitt preg på gatene rundt Oslos Bislett stadion i dag. Festivalsommeren er altså ikke over riktig ennå. Og alle dere som bor i strøket er herved advart. Øverst på plakaten finner vi svenske Avicii som i fjor sopte inn 28 millioner dollar på opptredener, strømming og platesalg. Foran ham finner vi Calvin Harris med 66 millioner og David Guetta med 30 millioner dollar. Det er ikke småpenger man kan tjene på å spille plater på fest.

Tok helt av

Da han først fikk oppmerksomhet var han ingen DJ og måtte lære seg å mikse plater i hui og hast. For etter at musikken først var på nettet var det ingen vei tilbake og det tok helt av. Så booket nederlandske Tiësto ham til en ukentlig klubbkveld på Ibiza og derfra og ut har Avicii spilt over hele verden, på de største klubbene, samt arenaer og stadioner. Alt dette etter suksessen med singelen «Levels» i 2011.

Avicii er dessuten en av de få som også har stor suksess i USA og har enorm standing der borte. I GQ innrømmet han dessuten at mye av hans DJ-sett er laget på forhånd. En av grunnene til det er at lys og effekter på en stor scene skal synkroniseres med musikken. Etterpå har managementet hans benektet dette og insisterer nå på å videofilme alle intervjuer Avicii gjør heretter. Dog vil onde tunger ha det til at Avicii ikke kan mikse plater i det hele tatt og derfor stiller med hele settet på en minnepinne og bare trykker play. Publikum ser ikke nødvendigvis ut til å bry seg der de fyller stadioner verden over, mens musikken hans herjer listene.

Unik popteft

I musikken til Avicii er det en god del folk, litt country, akustisk gitar, pianoakkorder og selvsagt enkelte litt vel enkle triks, men samtidig har han en popteft som er ytterst få til del. Sangene hans er som oftest bygd opp rundt vers og refreng, noe som ikke var veldig vanlig innen house og elektronisk dansemusikk et par år tilbake - nå er det nesten normen. Det var David Guetta som startet den nye bølgen med Electronic Dance Music (EDM) og laget sanger på drøyt tre minutter myntet på radio, samt satte ned tempoet noen hakk fra rundt 135 slag i minuttet til omtrent 128. Siden har en rekke forsøkt det samme, men få med samme suksess som Avicii. Faktisk er hans lydbilde blitt så populært at Guetta har gitt ut to singler med cowboy og folk-lyd (sampler Nancy Sinatra).

Sågar Coldplay har fått hjelp av Avicii og på deres siste album produserer han det klart beste sporet. Madonnas neste album blir også til med hjelp fra Avicii. I hvert fall twitret hun det en tid tilbake. Dermed er Avicii allerede på vei over i produsentrollen og en gang i framtida kan han meget vel gi seg som artist. «Jeg kan ikke holde på for alltid», sier han selv om den saken.

Flere etablerte

Etter suksessen med fjorårets «True» og monstersinglene derfra har ikke Avicii hastverk med noen oppfølger. På plata var det bidrag fra blant andre Adam Lambert, Nile Rodgers og Aloe Blacc, som var stemmen på «Wake Me Up».

På sitt neste album har Avicii lovet å ta med flere etablerte artister og han nevnte i et intervju med Rolling Stone at Chris Martin, Jon Bon Jovi, Wyclef Jean, Serj Tankian (System of a Down) og Billie Joe Armstrong (Green Day) alle er om bord. Han har allerede rundt 70 spor til det nye albumet og det er ventet i løpet av året.

- Det vil bli mer sangorientert. «True» var et forsøk på det, å lage elektronisk musikk i et sangformat, sa Avicii til Roling Stone.

Avicii gjør ikke konserter, men spiller låtene som en DJ. Dermed er mye av opplevelsen selve showet, lys, røyk, lyd og dans. Før hadde DJ-en mindre fokus fra salen og folk danset like gjerne med ryggen til DJ-boksen. Nå for tida er alles øyne rettet mot scenen der DJ-en dirigerer massene, mens dansen er blitt mer poging og veiving med armene enn dans på egenhånd. Dette skaper en slags enhetsfølelse, selvsagt, og til tider en vekkelsesstemning du må til Sarons Dal for å finne. Men også stadig flere posører med silikonpupper og muskelberg i bar overkropp dukker opp blant publikum.

Sjefen

Det er mange svensker som stiller opp på Bislett. Men også Kygo fra Fana er med. Han har toppet listene her til lands med en remix av Seinabo Seys «Younger» og skal åpne ballet. Lemaitre og Kanthem er andre norske på plakaten. Der finner vi i tillegg den franske duoen Klingande som har hatt suksess med singelen «Jubel», svenske Steve Angello (Swedish House Mafia) og Icona Pop.

Men det er ingen tvil om hvem som er sjefen på Bislett. Det er nemlig Avicii, minnepinne eller ei.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen