Nye takter

Synger sine egne sanger

Radiofavoritt Bratland slår til igjen, både på egen hånd og med Dylan.

Dagsavisen anmelder

5

Ingebjørg Bratland

«Måneskinn»

Universal

Det går knapt en dag uten at jeg hører Ingebjørg Bratland på radio minst to ganger, og det synes jeg er fint. Hun er et av de friskeste tilskuddene til norsk P1-pop de siste par årene, etter at hun slo gjennom på duettalbumet med Odd Nordstoga («Heimafrå», 2013), og så med solodebuten «Berre meg» i fjor. Nå er hun allerede klar med soloalbum nummer to, der hun følger opp i fin stil.

LES OGSÅ: «Berre meg», ikke så lite bare det

Bratland kommer fra Vinje og har bakgrunn som fortolker av folkemusikk. Hun har ikke tatt steget over til låtskriving før på denne plata, hvor hun har skrevet ni av ti sanger selv. Ingen ringere enn Bob Dylan har skrevet den tiende. Og Bratlands tolkning av «To Make You Feel My Love» – «Fordi eg elskar deg», gjendiktet av Bjarte Hjelmeland – er en sann glede å høre. Hun kommer på innsida av sangen og finner både håp og desperasjon. «Eg kryp naken gjennom by’n for deg/ingen kraft på jord kan hindra meg/fordi eg elskar deg» – så flott! Dette er også en vellykket innspilling av en låt hun allerede har etablert som live-favoritt. Både her og generelt på plata generelt beveger hun seg bort fra akustisk folkemusikk-basert komp, over mot programmerte rytmer og elektroniske lyder. Det er for så vidt en naturlig videreføring av Bratlands kobling av tradisjon og modernitet – hun har aldri lagt skjul på at det er popartist hun vil være. «Folkemusikken er alltid med meg», sa hun da Dagsavisen intervjuet henne første gang, på Folkelarm 2010, og det er dette som gir uttrykket hennes styrke. De elektroniske bakteppene blir temmelig tamme, her kunne produsentene Espen Lind og Geir Hvidsten godt skrudd til enda litt mer og skapt brudd istedenfor bare behag.

Les flere musikkanmeldelser på Dagsavisen.nos musikkseksjon Nye Takter 

Bratland viser lovende takter som låtskriver. Selv om hun noen ganger støtter seg på litt forslitte fraser, bruker hun dialekten sin med mot: «Skyane dro raskt avsta’ / bølgane mørkare enn dei pla’». Sånt hører jeg gjerne mer av på popradio.

Spiller på Sentrum Scene i Oslo 25. november