Kultur

Skriver for stjerner, synger selv

Ina Wroldsen har skrevet et par av de største hit-låtene i verden det siste året. Nå opptrer hun omsider selv som artist igjen, på Findings i Oslo lørdag og Elvefestivalen i Drammen neste helg.

Bilde 1 av 2

Ina Wroldsen ble popstjerne på egen hånd i duoen Ask Embla, men har for det meste skrevet låter som er blitt store hits for andre artister. Senest for den britiske gruppa Clean Bandit, som har tatt «Rockabye» og «Symphony» (sistnevnte featuring Zara Larsson) opp i toppen på hitlister i mange land i verden. Fra før har hun skrevet sanger for Britney Spears, One Direction og svært mange andre.

– Hvorfor en låt blir en hit er vanskelig å si. Noen ganger treffer man bare. Men jeg tror at det er en nerve i de låtene som treffer noe i folk, sier Wroldsen, som burde vite sånt bedre enn de fleste andre.

Satser for fullt

Som sanger er Ina Wroldsen kjent fra duoen Ask Embla, som hadde en stor hit med «Fathers Eyes» fra debutalbumet i 2013. Hun har også medvirket på innspillinger med en rekke andre artister, fra norske Broiler til skotske Calvin Harris, sistnevnte nylig utpekt som verdens mest ettertraktede DJer. Etter mange år som låtskriver for andre satser Ina Wroldsen for fullt på sin egen karriere nå. Men det ene utelukker ikke det andre.

– Det går jo uansett hånd i hånd. Jeg skriver i utgangspunktet for meg selv, men jeg vet ofte ikke før låten er ferdig om den er for meg eller ikke. Noen ganger hører jeg at den passer bedre for en annen artist og da sender jeg den dit, forklarer hun.

Godt utgangspunkt

På forsommeren fikk Ina Wroldsen kontrakt med selskapet Syco, som ble startet av Idol-dommer og talentutvikler Simon Cowell. Her er hun i samme «stall» som navn som Susan Boyle, Little Mix, Il Divo, og, i alle fall i teorien, One Direction.

– Min erfaring er at de jobber veldig hardt for de artistene de tror på, og at de i mange tilfeller lykkes. Man vet jo aldri i denne bransjen, men når jeg nå først har bestemt meg for å teste hvor langt jeg kan komme som artist, så har jeg det beste utgangspunktet med Syco i ryggen, sier Wroldsen. Nå jobber hun mot en ny EP, deretter et album.

– Jeg vet at mange anser det som litt utdatert å gi ut album, men det er det jeg har lyst til, så da går jeg for det. Alt tar tid, ofte lengre tid enn man i utgangspunktet tror, så det kommer nok ikke noe nytt før til neste år.

Frigjørende

Da vi snakket med Ina Wroldsen om Ask Embla for fire år siden sa hun at låtene hun synger selv er mer personlige enn de hun skriver for andre. Er dette fortsatt sånn?

– Sånn er det fortsatt. Det er frigjørende å skrive for seg selv. Jeg trenger ikke å ha noen mal. Alle historier jeg skriver er ikke nødvendigvis selvopplevd. De kan være fra en bok, en samtale eller en film. Noe som har rørt ved noe i meg og som jeg ikke får ut av hodet før jeg har skrevet om det.

Les også: – Festivaler bygger mangfold

Engelsk og norsk

Ina Wroldsens mest spilte låt som soloartist er fjorårets «Aliens (her er jeg)». Med en fengende og fascinerende veksling mellom engelsk og norsk. Hvordan kom hun på den?

– Det bare kom. Jeg bodde i London på den tida, alt jeg skrev var på engelsk og jeg savnet nok både Norge og det norske språket. Jeg tror det var derfor, men hvem vet?

Ina Wroldsen savnet Norge så sterkt at hun flyttet hjem til slutt.

– Nå bor jeg i Sandefjord, og stortrives med det. Det å komme hjem var viktig for meg. Jeg begynte å føle at jeg var i ferd med å miste fotfestet på en eller annen måte. Hvorfor vet jeg ikke. Alt gikk jo bra der borte. Men Norge og «hjem» er viktig for meg. Jeg hører til her, og herfra kan jeg gjøre og prøve ut akkurat det jeg vil.

Fullt band

Da Ask Embla spilte på Bylarm i 2012 klagde vi på et litt sparsommelig sceneoppsett. På de kommende festivalene synger Ina Wroldsen med fullt band: – Bandet er en stor del av konsertene, som jeg setter stor pris på, sier hun. På konsertene kommer hun først og fremst til å spille låter hun har deltatt på selv.

– Ask Embla-epoken er en stor del av meg. Jeg har med de låtene derfra som jeg syns passer best for et festivalpublikum, forteller hun. Det blir imidlertid ikke noen «Symphony» eller «Rockabye».

– Foreløpig har jeg ikke gjort noen låter live som er skrevet for andre. Det føles ikke naturlig å gjøre det. I det øyeblikket jeg gir fra meg en låt, så er jeg på en måte ferdig med den. Da tilhører den artisten som gir den ut. Det betyr ikke at jeg ikke er stolt av den, den er bare ikke min lenger.

Mer fra Dagsavisen