Nye takter

Ska mot statsminister

En sang mot statsminister Theresa May kan gå til topps på den britiske hitlista i kveld.

I forbindelse med innspurten i den britiske valgkampen har gruppa Captain Ska lansert låten «Liar Liar GE2017», som er et sterkt angrep på politikken til statsminister Theresa May. Låten har klatret kraftig på dag-for-dag-prognosene til The Official Chart Company, og kan være nr. 1 når lista presenteres i kveld.

«Nurses going hungry/Schools in decline/I don’t recognize this country of mine», synger gruppa, som er satt sammen av erfarne studiomusikere. De presenterer seg selv som «new wave political music». Captain Ska er først og fremst er et liveband, men har laget en rekke videoer til låtene sine, og lagt dem ut på YouTube. Blant gruppas andre låter er «US Healthcare Explained» og «What’s The Point Of Nick Clegg» (tidligere visestatsminister fra Liberaldemokratene). Inntektene fra salget av sangen går nå til matstasjoner for fattige i Storbritannia.

«Liar Liar» ble opprinnelig laget i 2010, som en kommentar til det Captain Ska kalte innstrammingspolitikken til koalisjonsregjeringen til David Cameron. Den er nå oppdatert til dagens forhold. Videoen begynner med et klipp av Theresa May, som flere ganger uttalte hun ikke ville skrive ut et raskt nyvalg etter at hun ble statsminister i fjor. Hun gjorde det likevel. Det konservative partiet hennes lå lenge an til en soleklar seier i valget 8. juni, men Labour har knappet inn på forspranget på meningsmålinger de siste ukene.

«Liar Liar» er allerede forbudt spilt på BBC. Statskanalen er forpliktet til å forholde seg nøytral under en valgkamp. Det er for øvrig nøyaktig 40 år siden britisk radio sist bannlyste en sang som i klartekst beskyldte den sittende regjeringen for å være «fascistisk»: «God Save The Queen» med Sex Pistols. «Liar Liar» kommer derfor heller ikke til å få plass under kveldens nedtelling av Storbritannias Top 40 på BBC Radio 1, selv om Captain Ska allerede er sikret en høy plassering.

Mer fra Dagsavisen