Nye takter

Siste klapp for Cohen

Et lite halvår etter Leonard Cohens bortgang er det klart for den store norske hyllesten – både med ny bok, og konsert i Oslo Spektrum tirsdag.

Bilde 1 av 3

Tirsdag kommer en lang rekke norske artister sammen i Oslo Spektrum for å hylle sangeren, som døde 7. november i fjor. Samtidig kommer boka «So Long – norske forfattere om Leonard Cohen». Som er enda mer enn tittelen antyder, siden den også inneholder en rekke bilder fra hans mange norgesbesøk.

På TV

De siste dagene har en lang rekke norske sangere (og noen skuespillere) vært i øvingslokalet med husbandet The Salmon Smokers, for å finpusse sine versjoner av mange av Leonard Cohens mest kjente sanger – og noen litt mindre kjente også. 24, kanskje 25 av dem framføres på minnekonserten i Oslo Spektrum tirsdag. Initiativtaker er igjen Christer Falck, som arrangerte en lignende konsert for Prince på Sentrum Scene i november. Også denne gangen blir konserten tatt opp av NRK, nå i en større produksjon, som skal bli et eget program før sommeren.

Minneord: So long, Leonard (Geir Rakvaag)

Praktverk

Boka «So Long», redigert av Morten Ståle Nilsen, ser ut som et lite praktverk. En rekke norske forfattere og skribenter bidrar med forskjellige innfallsvinkler til Leonard Cohens tekster og musikk. De fleste med en egen norsk vinkling på stoffet sitt. Innledningsvis forteller Arvid Skancke-Knutsen om sitt møte med Cohen i 1988, da han ble overrasket over å få høre at folk danset til musikken hans på diskotek i Oslo. «Da er jeg ikke død!», utbrøt han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bombetrussel

Den unngåelige Håvard Rem tar utgangspunkt i første gang han hørte Leonard Cohen, og etablerer en kjede bakover av hvem-som – fortalte-hvem, som ender med at NRKs plateprater Espen Eriksen i 1967 spilte sanger Judy Collins hadde fått av Cohen. Tom Skjeklesæther leverer bransjerapporten om hvordan Leonard Cohen faktisk ble en av de aller mest populære artistene i Norge, på et tidspunkt da han fortsatt var regnet som en kulthelt i resten av verden, og hadde blitt droppet av sitt amerikanske plateselskap. Her er også øyenvitneskildringer fra alle Leonard Cohens opptredener i Norge, fra den første konserten i Chateau Neuf i 1976, den som ble avsluttet på plenen utenfor etter å ha blitt avbrutt av en bombetrussel.

Les også: Leonard Cohen: Sjarmør, poet og musiker

Unik samling

Eldrid Lunden omtaler Axel Jensens bok «Joacim» fra et litteraturvitenskapelig ståsted. En mulig nøkkelroman der karakteren Lorenzo har sterke fellestrekk med Leonard Cohen. Cohens forhold til norske Marianne Ihlen på Hydra kommer naturlig nok igjen i flere artikler. Her er også en forskjellige analyser av innholdet i Cohens samlede verker. Boka er likevel mye mer enn enda en rekke nekrologer: En unik samling artikler som til sammen også gir et bestemt inntrykk av at Cohen også har skilt seg fordelaktig ut sosialt, ut med en ujålete vennlighet der han har kommet på sin vei.

Les Dagsavisens anmeldelse av Cohens aller siste album: Lavt og mørkt

Nye plater

Arrangør og ildsjel Christer Falch avslører at Alf Cranner kommer til å starte konserten tirsdag, med sin versjon av «Suzanne», før kveldens vert, Håvard Rem, presenterer hovedpersonen med en norsk versjon av «Going Home». Erlend Ropstad dundrer videre med husbandet i «The Future», og så går det slag i slag. De fleste medvirkende opptrer med Salmon Smokers fra Halden, som nylig ga ut et eget album som antyder at de behersker det meste. De spiller også på singelplata som kommer spesielt for anledningen, med Lars Lillo-Stenberg som sanger, i «So Long Marianne» og «Sisters Of Mercy».

Månelyst

Under konserten kommer også en fem sanger lang sekvens fra suksessalbumet «Hadde månen en søster» fra 1983, med Claudia Scott, Kirsten Bråten Berg, Kirsten Solli, Kari Bremnes og Somebody's Darling. Dette albumet kommer også til å foreligge på vinyl for aller første gang i forbindelse med konserten.

De som er med

Alf Cranner, Anneli Drecker, Aurora Aksnes, Bendik Hofseth, Christel Alsos, Claudia Scott, Daniel Kvammen, Dennis Storhøi, Erlend Ropstad, Frode Grytten, Jan Eggum, John Brungot, Kari Bremnes, Kirsten Bråten Berg, Knut Reiersrud, Kristian Kristensen, Kristin Solli, Lars Lillo-Stenberg, Lena Kristin Ellingsen, Odd Nordheim, Paal Flaata, Pedro Carmona-Alvarez, Rem & Rem, Rita Eriksen, Safari, Solveig Slettahjell, Somebody’s Darling, Trond Andreassen, Wholy Martin, Åse Kleveland og husbandet The Salmon Smokers.

Mer fra Dagsavisen