Nye takter

Piknik med cello

Sist Alisa Weilerstein spilte i Oslo hadde hun Filharmonien i ryggen. I dag spiller hun helt alene – på popfestivalen Piknik i Parken.

Klassisk musikk er sjelden kost på popfestivaler.

– Mange har en oppfatning om at klassisk musikk sitter fast i sine rutiner. i en formell atmosfære. Musikken min kan være tilgjengelig for alle, så lenge folk hører etter, sier den amerikanske cellisten Alisa Weilerstein.

LES OGSÅ: På piknik med Siri Nilsen

– Dronningen av cello

Weilersteins opptreden på Piknik i Parken er en del av konsertkonseptet Yellow Lounge. Der klassisk musikk kommer ut av sine vante omgivelser, og presenteres på steder der man ikke er vant til å høre sånt. Et påfunn fra plateselskapet Deutsche Grammophon. Konseptet kom til Oslo i fjor, etter ti år på scener rundt i Europa. Den klassiske gitaristen Milos Karadaglic spilte på White Light Studio på Tøyen, pianistene Alice Sara Ott og Francesco Tristano på Rockefeller. De kreative produsentene for den norske delen av prosjektet er søskenparet Mari Silje og Håkon Samuelsen. De vakte oppsikt med sitt samarbeid med filmkomponisten James Horner på hans verk «Pas De Deux», like før Horner omkom i en flyulykke. Håkon spiller cello selv.

– Alisa Weilerstein er dronningen av celloen. Hun har en utrolig formidlingsevne. Vi trodde ikke vi kunne få tak i henne til noe sånt som dette, men nå kom muligheten, sier de to.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Soloinstrument

Alisa Weilerstein var bare to år gammel da hun ble opptatt av celloen. En dag hun var inne med vannkopper lagde bestemoren hennes en hel strykekvarett av pappesker.

– Celloen var laget av ei eske rice crispies, den var det eneste jeg var interessert i, forteller hun. Etter en stund ble hun frustrert over at det ikke kom lyd fra denne celloen. Fire år gammel fikk hun et ordentlig instrument, et halvt år etterpå opptrådte hun, og 13 år gammel debuterte hun formelt.

LES OGSÅ: Nordisk mester i musikk

Helt alene

Sist hun var i Norge spilte Alisa Weilerstein med Oslo Filharmoniske Orkester. Nå er hun helt alene på scenen. Hennes seneste plateutgivelse heter «Solo», og er som tittelen antyder også henne helt alene.

– Jeg vil vise hvordan celloen sto fram som et soloinstrument i det 20. århundre, sier hun og trekker fram den ungarske komponisten Zoltan Kodaly som den som begynte å skrive spesielt for instrumentet igjen, 200 år etter Johann Sebastian Bach.

LES OGSÅ:  Angrer for mye

Crossover

Selv om hun nå er på festival skal hun spille akkurat det hun pleier:

– Jeg gjør aldri crossover. Men jeg er opptatt av å fremme samtidsmusikken, og sette den sammen med det kjente klassiske repertoaret, sier hun.

Alisa Weilerstein spiller på scenen i Borggården ved Vigeland-museet på Piknik i Parken i dag. Festivalen begynte i går, og fortsetter i dag med bl.a. Stein Torleif Bjella, Villagers, Passenger, Michael Kiwanuka og Kaja Gunnufsen. I morgen spiller Marit Larsen. Modest Mouse, James Blake. Ine Hoem, Frida Ånnevik, Jose Gonzales, Sasha Siem, Mirel Wagner og mange andre.

Mer fra Dagsavisen