Nye takter

Paal Flaata runder av trilogi

– Ingen lager sånne sanger lenger, sier Paal Flaata om Townes Van Zandts sanger, som han runder av sin låtskriver-viede trilogi med.

Bilde 1 av 3

Dermed legger Flaata listen høyt når Midnight Choir skal begynne å lage ny musikk, i kjølvannet av gjenforeningssuksessen.

– Vi snakker – fabler – om å skrive nytt. Det blir nok noe etterhvert, men vi går forsiktig frem. Platemessig har vi litt å leve opp til, så vi vil ikke forhaste oss. Men gjenforeningen, som bare skulle være én konsert, tok helt av. Det var fantastisk, sier Flaata til NTB.

Les anmeldelse: For sangenes skyld

Måtte bli Townes

Mens Midnight Choir blir å se på nye konserter over nyttår, tar Paal Flaata med sangene til musikeres egen yndlingsnattesanger ut på landeveien.

Torsdag har han releasekonsert for «Come Tomorrow: Songs of Townes Van Zandt», og skal spille seg helt inn i julen. Med på turen blir også sangene han utforsket på de to foregående plateutgivelsene «Wait by the Fire» (2012) og «Bless Us All» (2014), skrevet av henholdsvis Chip Taylor og Mickey Newbury.

– Det lå i kortene at det bare måtte bli Townes denne gangen, sier Paal Flaata.

Han konstaterer at mens musikere ofte har et sterkt forhold til kultartisten som har inspirert alle fra Steve Earle til Scott Avett med sanger skildret som «innadvendte, hudløse, lyriske og tidvis dystre», er Townes Van Zandt – som døde i 1997, 52 år gammel – likevel ganske ukjent for mange.

Så ham – nesten

Til albumet plukket Flaata i tillegg frem perler som ikke er blant Townes Van Zandts mest kjente.

– Da føles det nok ekstra nytt for mange av lytterne. Jeg så særlig på tekstene. Det er noe Shakespeare-aktig over tekstene til Townes, de er i en egen klasse. Det er ikke vanlig, engelsk låtlyrikk. Og melodiene han skrev, er bare fantastiske, sier Flaata – som selv gikk glipp av sitt livs eneste sjanse til å se Townes Van Zandt live.

– Det var i oktober 1996. Tom Skjeklesæther ringte og ba meg bli med på Cruise Café i Oslo for å se ham. Jeg kunne ikke, jeg spilte selv i samme by, samme dag, med koret. Townes døde første nyttårsdag, bare måneder etterpå.

– Vise respekt

Men sangene hans lever. Om måten Flaata valgte å nærme seg materialet på – og som har begeistret anmelderne stort – sier han:

– Townes skrev dem, jeg synger dem, det kom helt naturlig. Jeg har det i skjelettet, det bare blir slik når jeg synger. Sangene blir nye om man legger seg flat og har respekt for det som er lagd, og ikke ødelegger dem.

Det Paal Flaata og hans faste samarbeidspartner Gøran Grini derimot ikke utviser respekt for, er datidens innspillinger av Townes Van Zandts låter.

– De var ofte litt slurvete produsert. Men fordi sangene i seg selv er så fantastiske, kan du gjøre hva du vil med dem.

Dermed blir det både soulgospelkor, strykere og sumprock så vel som følsomt pianospill, mørke, dystre stemninger og vakker datterduett på tittelsporet «Come Tomorrow».

Ventil i fem år

Mens albumet er tilegnet Flaatas datter Dina, som døde bare 14 måneder gammel i desember i fjor, fant Paal Flaata frem til datteren Maia (21) som duettpartner.

– Hun har spilt i korps og sunget i kor, men jeg hadde aldri hørt henne synge solo på denne måten før og hun hadde aldri vært i studio. Det kom naturlig for henne. Å få oppleve noe sånt med barna dine er fantastisk.

De siste fem årene har vært sterke for Paal Flaata. Han oppsummerer selv, på sin karakteristiske måte:

– Alt har skjedd. Så utrolig mye rart. Jeg ble gift og fikk to barn, og mistet et av dem. Jeg flyttet hjem, faren min døde, Midnight Choir ble gjenforent, og det er blitt tre plater. Det har vært som et tog, det gjaldt bare å holde seg fast. Trilogien representerer ganske mye; musikken har vært min ventil. (NTB)

Townes Van Zandt

* John Townes Van Zandt (1944-1997), amerikansk visesanger og låtskriver.
* Debutalbumet «For The Sake of the Song» (1968) bød på en av hans kjente låter, «Waiting 'Round to Die».
* Rakk 10 studioalbum, det siste var «No Deeper Blue» (1994).
* Andre artister fikk suksess med hans låter: Emmylou Harris så vel som Willie Nelson/Merle Haggard spilte inn «Pancho and Lefty»,
* Også å se i musikkdokumentaren «Heartworn Highways» av James Szalapski fra 1981, sammen med blant andre Steve Earle, Guy Clark og Rodney Crowell.
* Margaret Browns dokumentar «Be Here To Love Me: A Film About Townes Van Zandt» kom i 2004.
* Det finnes flere bokutgivelser viet ham, senest «I'll Be Here in the Morning: The Songwriting Legacy of Townes Van Zandt» av Brian T. Atkinson fra 2012.

Paal Flaata

* Paal Flaata, f. 1968 i Skien, norsk vokalist.
* Spilte i band som Memphis News og siden i Paal & Pål Band lokalt.
* Kjent fra Midnight Choir, som rakk fem album fra 1994 til 2003, og som ble gjenforent i mars 2016 for en rekke konserter og er klar for Sentrum Scene i Oslo 10. februar.
* Syv soloutgivelser: «In Demand» (2002), «Rain» (2005), «Christmas Island» (2006), «Old Angel Midnight» (2008), «Wait by the Fire: Songs of Chip Taylor», «Bless Us All: Songs of Mickey Newbury» (2012), «Come Tomorrow: Songs of Townes Van Zandt» (2016).
* Med i Elvis-hyllestshowet «Elvis!» sammen med Stephen Ackles og Vidar Busk, som skal spilles i Skien og Sandvika i november og i Lillestrøm, Sandnes og Haugesund i desember, og som også er å høre på platen «En storslått hyllest til Elvis!».

Turnédatoer

* 29. september – Parkteatret, Oslo
* 1. oktober – Bryggerhuset Syd, Halden
* 5. oktober – Union Scene, Drammen
* 13. oktober – Bryggerhuset, Kvinesdal
* 14. oktober – TBA
* 15. oktober – Håndverkeren, Kristiansand
* 18. oktober – Avant Garden, Trondheim
* 20. oktober – Iris Scene, Odda
* 21. oktober – Haugesund Kulturnatt
* 22. oktober – Haugesund Kulturnatt
* 4. november – Driv, Tromsø
* 5. november, Dama Di, Bodø
* 11. november – TBA
* 2. desember – Ælvespeilet, Porsgrunn
* 10. desember – Vålerenga Kirke, Oslo
* 11. desember – Rød Herregård, Halden
* 19. desember – Herr Nilsen, Oslo

(NTB)

Mer fra Dagsavisen