Nye takter

På veien igjen

Bob Dylans konsert i Oslo tirsdag ble usedvanlig fort utsolgt etter at han vant Nobelprisen.

Dylan har hatt fire måneders konsertpause når han begynner om igjen i Stockholm lørdag – med alt nobeloppstusset rundt seg i tillegg.

Tirsdag spiller han i Oslo Spektrum, etter eget ønske for et stående publikum foran scenen i Oslo Spektrum for første gang. Dette gir også plass til et par tusen ekstra i salen. Noe som kommer godt med, siden interessen for artisten er større enn på en god stund.

75 år gammel viser Dylan ingen tegn til å trappe ned virksomheten. Foreløpig er 54 konserter annonsert fram til sensommeren.

De siste årene har gjerne en tredjedel av låtene på konsertene til Dylan vært repertoaret fra de seneste albumene med gamle jazzsanger. Også sist han var i her landet, med tre kvelder på rad i Oslo Konserthus i 2015. Akkurat hva han velger å gjøre denne gangen vet knapt nok bandet hans foreløpig.

Dagsavisen anmelder Bob Dylans «Triplicate»: Tre ganger tre hurra

Nytt intervju

I forbindelse med utgivelsen av albumet har Dylan gitt et intervju til sitt eget nettsted, til sin egen «hoffreporter» Bill Flanagan. Nobelprisen er ikke nevnt. Derimot snakker han mye om det nye albumet, som igjen inneholder gamle standardlåter.

– Disse sangene er laget for gjennomsnittsmannen, mannen i gata, hverdagsmennesker. Kanskje er de Bob Dylans-fans, kanskje ikke, jeg vet ikke, sier han.

– Jeg hadde en oppfatning om hva sangene dreide seg om, men skjønte ikke hvor mye av essensen i livet som er i dem. Den menneskelige tilstanden, hvor sterkt tekst og melodi griper inn i hverandre, hvor relevante til hverdagen de er, forteller Dylan. Og legger til at sangene er viktigere for ham nå en første gang han hørte dem.

– Disse sangene er noen av de mest hjerteskjærende som er kommet på plate, og jeg ville yte dem rettferdighet. Nå som jeg har levd dem, og levd gjennom dem, forstår jeg dem bedre. De er kalde og klarsynte, fulle av realisme, en tro på livet på samme måte som i tidlig rock’n’roll.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blå øyne

Dylan forteller om da han ble invitert hjem til Frank Sinatra i forbindelse med hyllestkonserten på 80-årsdagen til «Ol’ Blue Eyes». De ble stående sammen ute på plenen om kvelden.

– Sinatra sa, du og jeg, vi har blå øyne, vi kommer der oppe fra, og pekte på stjernene. Jeg husker jeg tenkte at kan kanskje hadde rett, sier Dylan. Alle artistene spilte Sinatras sanger på konserten, unntatt Dylan, fordi Sinatra hadde bedt om å få høre «Restless Farewell».

Kryptiske tema

Dylan forklarer at de tre platene på «Triplicate» er forbundet med hverandre tematisk, at de forteller forskjellige historier, og at den ene er fortsettelsen av den andre. Akkurat hvordan er så kryptisk forklart at vi må vise til originalteksten for dem som vil forsøke å forstå. Han er mer konkret om hvorfor hver plate bare varer i en halvtime.

– 32 minutter er da lyden er best. Platene mine var alltid overlesset, med for mange minutter for å bli innspilt og mastret ordentlig. Sangene mine var for lange og passet ikke inn i LP-formatet. Lyden ble tynn, og platespilleren måtte skrus opp til ni eller ti for å få hørt dem ordentlig. Så disse CDene representerer LPene jeg skulle ha laget. sier han.

Les også: Endelig takker Dylan for Nobelprisen

Bob på piano

Dylan blir spurt om de gamle sangene kommer til å påvirke de nye han skriver selv framover. Det tror han ikke. De har for kompliserte musikalske strukturer til at han kan utnytte dem selv, og tekstmessig tror han ikke han kommer til å bli påvirket av noe som helst. Dette tror vi så gjerne, fra denne kanten.

Før en ny runde konserter forklarer Bob Dylan også hvorfor han for det meste sitter bak pianoet på konsertene sine.

– Jeg spiller gitar på lydprøver og hjemme, men kjemien er bedre når jeg sitter bak pianoet. Kanskje er det bare for kjedelig å gå fram og tilbake mellom det ene og det andre. Jeg er ikke en solomusiker. Når pianoet smelter sammen med steelgitaren høres det ut som orkestrerte storbandriff. Når jeg spiller gitar blir det et annet band.

Les også: Bob Dylan får Nobels litteraturpris

Mer fra Dagsavisen