Nye takter

Nå er Royal Albert Hall neste

– Neste sommerturné starter i Royal Albert Hall og fortsetter på Kyrksæterøra, sier en fornøyd Åge Aleksandersen. 40 år etter blir en av hans mest berømte refreng til mer enn en sang. Og billettene ble revet bort.

TRONDHEIM (Dagsavisen): – Artig, hæ? Rare greier! flirer Åge Aleksandersen, til folkene fra media, management og plateselskap, som flokker seg rundt ham i kafeen på toppen av Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk.

Her har Norges nasjonalrocker innkalt til pressekonferanse, uten å fortelle på forhånd hva det gjaldt: At Åge og et arrangørteam i flere år har jobbet med å realisere drømmen om å spille i Londons Royal Albert Hall, og at alt nå er klart: 17. juni 2016 spiller Åge Aleksandersen og Sambandet i Royal Albert Hall. Bak står eventselskapet Koment og en rekke sponsorer fra trøndersk næringsliv.

Revet bort

I alt 3.000 billetter til Åges London-konsert ble lagt ut fredag morgen, som del av en pakke med flybillett og hotell i tillegg til konserten som eventselskapet Koment hadde satt sammen.

Til tross for priser på 7.900 til 8.900 kroner, ble de likevel revet bort, melder NRK Trøndelag. Selv medgir rockeveteranen at han er «overrasket» over at billettene gikk så raskt ut.

– Jeg føler meg jo nesten som en utenlandsk artist av dette. Dette er rare greier. Det har kanskje noe med historien min og sangen å gjøre, sier Åge Aleksandersen til NRK ifølge NTB.

Rockestjernedrømmen

«Det e langt igjen te Royal Albert Hall/ ifra Namsos og te Royal Albert Hall», lød det berømte refrenget, på låten med samme navn, spilt inn på plata «7800 Namsos», Åge Aleksandersens solodebut fra 1975.

Da var Royal Albert Hall et symbol på den umulige rockestjerne-drømmen. Ikke bare var det den gang sjelden at rockartister fikk spille i den ærverdige konsertsalen, det var bortimot utenkelig at et norsk band skulle spille i London. Eller for den saks skyld, at et band fra Namsos skulle spille i Oslo.

I mellomtida Åge Aleksandersen spilt land og strand rundt, mens opptil flere norske artister har opptrådt i Royal Albert Hall, fra Leif Ove Andsnes til a-ha via St. Thomas, før det nå blir Åge Aleksandersens tur.

– Da jeg skrev sangen, var det ikke mulig. Det var håpløst. Etterpå har det jo gått bra med meg. Så dette er ikke noe jeg selv har gått og tenkt mye på. Bortsett fra de gangene det å spille i Royal Albert Hall har kommet opp som en idé, sier Åge Aleksandersen til Dagsavisen.

Vanlig konsert

– Men jeg har aldri opplevd planene som så realistiske at det har vært verd å bruke tid og krefter på. Før nå, for to år siden, da ble jeg presentert for et opplegg som var veldig ordentlig. Og ikke minst at det var sammen med bandet, at vi kunne gjøre det som en vanlig konsert. Som sikkert vil bli veldig uvanlig, konstaterer Åge Aleksandersen.

Arrangør Endre Storholt i eventselskapet Koment fortalte om det årelange arbeidet for å få realisert ideen – «det første store hinderet var Åge selv, han viste sunn skepsis til prosjektet. Det neste hinderet var å få leie lokalet. Der var det også en sunn skepsis til at en artist ingen der hadde hørt om, skulle klare å fylle lokalet».

Selv har Åge aldri vært i Royal Albert Hall.

– Jeg har bare stått på trappa. Kona og jeg var i London, i 1987 tror jeg, da dro vi dit og tok et bilde utenfor. Så dro vi igjen, forteller Åge Aleksandersen.

– Lokalet er legendarisk. All verdens toppartister har vært der. Jeg synes det er veldig stas at vi nå skal ha en egen konsert i Royal Albert Hall. Det er en bra greie å ha på turnélista – turnéstarten sommeren 2016 blir Royal Albert Hall. Så blir det Kyrksæterøra neste, humrer Åge Aleksandersen.

Spekulasjoner

Da innkallingen til pressekonferanse kom tidligere denne uka, het det bare at Åge skulle «orientere om en svært viktig begivenhet i sin karriere». Flere opplysninger ble ikke gitt på forhånd. Dermed spekulerte mange i om Åge Aleksandersen nå skulle annonsere at han skulle pensjonere seg, gjøre avskjedsturné, eller noe tilsvarende definitivt. Aleksandersen selv smiler overbærende til spekulasjonene:

– Nei, jeg har ikke tenkt å gi meg. Nå skal vi på turné med Sambandet i sommer, og neste sommer blir det samme rute, 30–40 konserter mellom juni og oktober – men da starter vi i Royal Albert Hall. Jeg kommer aldri til å gjøre noen avskjedsturné. Jeg kommer bare til å slutte. Men det har jeg ingen planer om.

Mer fra Dagsavisen