Nye takter

Mørkt og trygt

Fra Finnskogen til Texas.

Dagsavisen anmelder

5

POP

Roy Lønhøiden

«Du spør meg om sannhet»

Grammofon

Finnskogingen Roy Lønhøiden begynner sitt femte album med å oversette texaneren Townes Van Zandts «Flyin’ Shoes» til «Sjumilssko». Det er i dette spennet Lønhøiden hører hjemme. Før eller siden får vel de fleste norske countrysangere lyst til å spille inn et album i Texas, eller der omkring. Roy Lønhøiden hadde allerede vært der i noen år og lært før han lagde sitt første soloalbum i 2004. Han har for lengst vist at det går an å lage fine plater i Norge også, men høres ut som han føler seg godt hjemme på bortebane. Med flere av de fineste studiomusikere i trakten, produsert av felespilleren Gene Elders, som har spilt med både Lyle Lovett og George Strait.

Det kan være veldig mye høst og dårlig vær i sangene til Roy Lønhøiden. I nesten hver eneste sang er det mørkt, vått og vindfullt, eller alt på en gang. Og hvis det endelig er klarvær? «Fullmåne er vakkert og vondt/slik som livet». Ikke alle hadde sluppet unna med så mye tristesse i tre kvarter. Men Lønhøiden synger med overbevisning. Han høres ut til å ha ro og fred i sjelen, selv om han forteller om harde tider.

Lønhøiden har et klart budskap også: «Men smått om sen er allting blitt styrt av penga» synger han vemodig: «Form for ditt forlis» er en slags eventyrlig beretning, men med en sterkt realistisk kjerne: «Om du en gang møter en jaget mann/så gi ham husly og varme om du kan/En dag kan du sjøl gå i slitne sko/Og du er den som aldri finer ro». Selv om det er mye sorg i sangene til Roy Lønhøiden er de aldri selvmedlidende. Derfor høres plata oppløftene og optimistisk ut, med en ren, akustisk lyd som gjør innholdet klinkende klart.