Nye takter

«Louie Louie»-sanger død

Kingsmen-sangeren Jack Ely er død, 71 år gammel.

Ely er mest kjent for popklassikeren «Louie Louie», som ble gjenstand for en bisarr etterforskning av FBI.

«Louie Louie» er gått inn i rockhistorien som prototypen på en svært enkel, men desto mer effektiv sang. Med et primitivt riff, som kan framføres av nesten alle. Opprinnelig laget av Richard Perry i 1955, men mest kjent i versjon til Jack Ely og The Kingsmen fra 1963. For å unngå Richard Perrys antydninger om sjømannens lengsler ble deler av teksten svært mumlende framført av Ely.

Tidlig på 60-tallet så man indre fiender over alt i USA. The Kingsmen ble mistenkt for undergravende virksomhet. Byrået brukte to og et halvt år på å undersøke "Louie Louie" – uten å konkludere annet enn av de var ute av stand til å finne noen som helst mening i The Kingsmens versjon av sangen. I mellomtiden hadde guvernøren i Indiana like godt lagt ned totalforbud. Ryktene bidro sterkt til at plata ble en svært stor hit i de siste månedene før Beatlemania tok over det meste av oppmerksomheten i USA.

Ifølge nettsiden loiuelouie.net skal det finnes over 1.500 innspillinger av «Louie Louie». De nå frigitte saksdokumentene om etterforskningen av The Kingsmen ligger på FBIs egne nettsider.

Mer fra Dagsavisen