Nye takter

Klar tale og sang

Tommy Tokyo har enda mer på hjertet enn før.

Dagsavisen anmelder

5

POP

Tommy Tokyo

«Hev Deg over det derre der»

Warner

Tommy Tokyo har hatt mye å fortelle i sangene sine, men få har fått med seg hva de handler om. Derfor synger han nå på norsk. Overgangen har gjort budskapet tydeligere. Han har enda mer på hjertet enn før. I de mest eksplisitt politiske og sosialrealistiske tekstene som er laget på veldig lenge. Ikke siden 70-tallet har ytringsfriheten blir brukt i samme grad i sanger her i landet. Det krever et enormt mot, og sterk stahet for å stå opp mot rådende trender på denne måten. Engasjementet i retorikken hører til i en annen tid, men kan fort kan bli nødvendig igjen, for å flagge klare standpunkter når situasjonen tilspisser seg.

Vi er så uvant med sånt innhold at det er litt forvirrende. Jeg blir rett og slett ille berørt av den konfronterende tonen, først og fremst i «Jenta (En dystopisk framtidsvisjon», som er en drivende rockelåt om sorteringssamfunnet. «Det er en iskald vind i landet nå/Blå, blå, blå», synger han i «Det lille livet». Klar tale, selv om noen vil mene at det ikke er spesielt subtilt uttrykt. Albumet begynner med et bilde av 22. juli 2011 i «Eventyret ute». Tittelen på albumet er hentet fra sangen «TV-show», et oppgjør med en «Thon» som skal ha snakket nedlatende om Tommy Tokyos framtoning under et program der begge var med.

Uansett hvor innholdsrike sangene er skal de også fungere på et musikalsk plan. Det går helt fint. Man kan tenke seg de fleste låtene framført med helt meningsløse engelske standardfraser, og likevel få mye ut av dem i en ren popforstand. Tommy Tokyos uttrykk varierer fortsatt fra sårbar skjørhet til dramatiske utrop. «Hev deg over det derre der» er ikke et album man kommer til å høre på for moro skyld, men det finnes mange andre gode grunner for å gjøre det.