Nye takter

Gull på gull

Den beste musikken gjemmes bort.

For meg ser det ut som årets beste show for norsk musikk: P3 Gull i morgen kveld har liveopptredener fra Highasakite, Team Me, Gabrielle, Susanne Sundfør (øverst), Marit Larsen (nederst) og Røyksopp. Artister som har dominert 2014. Mange av de største og beste i landet.

Programmet sendes på NRK3. Omtrent samtidig med «Lindmo» på NRK1, som er blitt folkets foretrukne lørdagsunderholdning. NRK3 er ikke stedet man plutselig befinner seg en fredagskveld. «P3 Gull» går riktignok i reprise natt til søndag på NRK1. Sannsynligvis uten at seertallene skyter i været. Vi må bare innse at den beste norske musikken i dag er marginalisert og ubetydeliggjort som allmenn tv-underholdning.

Vi har kommet tilbake til dette igjen og igjen. Kunne det tenkes at cupfinalen ble overført på en nisjekanal, mens beste sendetid var forbeholdt alle slags Tufte-varianter av folk som prøver å lære seg ferdighetene etter beste evne? Hyggelig for dem å få være med, for alle del, men med alle stjernekamper, kunstige hitkonkurranser, mislykkede idoljakter og alt det der får ikke lenger de som dominerer musikkbildet så mye oppmerksomhet på TV. Burde ikke landets mest populære artister også slippe til i beste sendetid, i alle fall av og til?

Når ikke engang de største får vist seg mer fram er dette blitt det minst sannsynlige programmet på norsk TV: Et med alle de som har gitt ut briljante plater i år som nesten ingen har oppdaget: Restore To Past, Dagens Ungdom (bildet), Silja Sol, Thea Hjelmeland, og mange andre. «Lydverket» var det visst noe som het en gang. Det var bra, så vidt vi husker. Det kan neppe ha vært på NRK.

Geir Rakvaag

Mer fra Dagsavisen