Nye takter

Forbudte følelser

Moddi har allerede fått stor internasjonal oppmerksomhet for sitt nye album med forbudte sanger. Sanger som berører hele verden.

Dagsavisen anmelder

5

Moddi

«Unsongs»

Propeller

«Unsongs» er 12 sanger som er, eller har vært uønsket i 11 forskjellige land. Som Pål «Moddi» Knutsen har samlet inn, gjort sine egne tolkninger av, og i noen tilfeller laget nye melodier til. Dette er sanger som har fått autoriteter til å se rødt, som har fått flere sangere i fengsel, og i noen tilfeller drept.

Prosjektet startet etter at Moddi avlyste en konsert i Tel Aviv i 2014. Da dette ble kjent fikk han en telefon fra Birgitte Grimstad, en av Norges fremste visesangere på 60- og 70-tallet. Hun fortalte om en sang om en israelsk offiser som deserterte da han nektet å være med på invasjonen i Libanon i 1982. Etter press fra den norske ambassaden bestemte Grimstad seg for å ikke synge den på en konsert i Israel.

Denne beretningen om Eli Geva, opprinnelig skrevet av Richard Burgess, er med igjen her. Sammen med kontroversielle sanger fra Palestina, algeriske berbere, Vietnam og en rekke andre land. Alle oversatt til engelsk, «og til visepop» for å bruke Moddis egen beskrivelse. Da vi snakket med Moddi om «Unsongs» tidligere i år kunne han fortsatt ikke forteller hvilke sanger det gjaldt, fordi det var land han først ville besøke i forbindelse med dokumentarfilmen om prosjektet. I noen av dem kan det godt hende at han ikke er velkommen tilbake etterpå.

Les også: Synger de forbudte sangene

Det ligger ikke et overordnet politisk standpunkt bak utvalget, men en hyllest til musikkens påvirkningskraft. Her er sanger fra frihetskjempere som Chiles Victor Jara, mens også en hyllest til Mexicos narkotikahandlere fra Los Tucanes de Tijuana. Norges «bidrag» er «The Shaman And The Thief», en samisk sang fra 1800-tallet som Moddi nå synger sammen med Mari Boine, som en påminnelse om at den samiske kulturen også har vært systematisk undertrykt

Moddi presenterer et bredt spekter av forbud. Albumet begynner med «June Fourth 1989: From The Shattered Pieces Of A Stone It Begins», en tonesatt tekst av den omdiskuterte nobelprisvinneren Liu Xiaobo. Her er «Punk Prayer», låten som startet oppstyret rundt Pussy Riot i Russland. Og, litt mer kuriøst, «Army Dreamers» av Kate Bush, som ble forbudt spilt i BBC under Gulfkrigen i 1991. Billie Holidays «Strange Fruit» handler om lynsjingen av svarte mennesker i sørstatene, og ble nektet utgitt av plateselskapet hennes. Et eksempel på at sensur ikke trenger å være offentlig begrunnet, så lenge markedskreftene kan spille sitt eget spill.

Vel og bra, men høres det fint ut? Nå vet vi allerede godt hva dette dreier seg om, men «Unsongs» er også sang og musikk som er slående effektiv uavhengig av innholdet. Moddi synger både engasjert og følsomt, og har med seg TrondheimSolistene i sin fulle prakt. Til tross for svært forskjellige utgangspunkt har sangene fått en ny helhet. Ikke bare forent i sine skjebner, men i et nytt musikalsk uttrykk der Moddi er lett gjenkjennelig. De få sangene som er godt kjente fra før er helt annerledes nå. «Unsongs» høres allerede ut som et av høstens mest overbevisende album.

Slippes 16. september. Moddi spiller «Unsongs» på Sentrum Scene under Oslo World Music Festival 5. november. Spiller også på Folken i Stavanger 21. oktober.