Nye takter

Følg Nye Takter på Facebook

Nye Takter er navnet på Dagsavisens faste musikksider. Nå kan du følge oss på Facebook.


I snart fire tiår har Nye Takter kommet ut, og er med det Norges lengstlevende musikkavis. Siden midten av 1980-tallet har Nye Takter vært fast ukentlig musikkseksjon i Dagsavisen, som tidligere het Arbeiderbladet. Men Nye Takter som merkenavn har eksistert helt siden 1977, da det første nummeret av musikkavisen Nye Takter ble skapt på kjøkkenet i en blokkleilighet i Oslo.

«Det var en hælvetes møkkajobb», sa Gerd Johansen i 2007, 30 år etter første nummeret kom ut. Da var Johansen kjent og prisbelønt som radiostemme på P4. Men det var som utgiver og redaktør for Nye Takter at hun skapte norsk pressehistorie, i det som ble starten på moderne norsk musikkjournalistikk.

Nye Takter var med på å løfte fram norske band som The Aller Værste, deLillos, Raga Rockers, Jokke og DumDum Boys; og avisen dyrket fram mediepersonligheter som Knut Nærum, Odd Arvid Strømstad, Torgrim Eggen, Kjetil Rolness, Anders Giæver og Arne Svingen.

LES OGSÅ: Første møte med deLillos

Blant den første generasjonen Nye Takter-medarbeidere fra 1977 til midt på 80-tallet finner vi navn som Jostein Pedersen, Torgrim Eggen, Willy B, Kurt Hanssen, Atle Jonsson, Per Ole Oftedal, Hasse Farmen og Arvid Schancke-Knutsen, og den innflytelsesrike skribenten Jan Arne Handorff. På denne tiden kom også Geir Rakvaag inn i redaksjonen. Han er fortsatt ansvarlig og bidragsyter for Dagsavisens musikkdekning.

Avisen Arbeiderbladet var tidlig ute med å skrive fast om popmusikk, og var i en periode den offisielle utdeleren av gull- og sølvplater i Norge. Arbeiderbladet ønsket å utgi  Nye Takter som fast bilag for å styrke avisens ungdomsprofil. Deler av redaksjonen reagerte umiddelbart negativt, Arbeiderbladet var «the establishment». Nye Takter ble likevel fast bilag i Arbeiderbladet fra 1983, men fortsatt med en ekstern redaksjon som produserte en frittstående musikkavis.

LES OGSÅ: Stadig mer 
verdifulle menn

I årene som fulgte sammenfalt en gullalder for norsk musikk med en gullalder for norsk musikkjournalistikk generelt og  Nye Takter spesielt. Ikke bare var dette tida for De Fire Store i norsk rock, som ble grundig dokumentert i Nye Takter mens store deler av den øvrige pressen ikke fant grunn til å skrive om upopulære artister som Jokke & Valentinerne. De tidlige hip hop- og house-platene fant man også omtaler av i Nye Takter og ikke så mange andre steder.

LES OGSÅ: 30 år med Nye Takter (og Raga Rockers)

Rundt midten av 80-tallet kom det til navn som Kjetil Rolness, Asbjørn Bakke, Jan Rustad, Arild R Andersen, Arne Svingen og ikke minst Knut Nærum med sine ukentlige satiriske tegninger. Tegneseriene og illustrasjonene til navn som Christopher Nielsen, Jason og Ola A. Hegdal. I 1989 ble  Nye Takter omgjort til faste sider i Arbeiderbladet, men Nye Takter-navnet har levd videre og gjør det i beste velgående i dag. Hver uke er det Nye Takter i Dagsavisen.

LES OGSÅ: Punkpioneren

Mer fra Dagsavisen